tisdag 4 maj 2010

Jakobs Musikhörna v. 18: Goto80

Sverige är ett framstående land i chipkretsar. Covox, Random, Dubmood, nitro2k1, Nordloef, Wiklund m.fl. är alla namn som man stöter på ganska tidigt när man börjar intressera sig för musik skapad främst på gamla spelkonsoler. Men även om alla ovan nämnda är värda all uppmärksamhet så finns det ändå ett namn som väger ännu lite tyngre, nämligen Goto80.

Vad gör honom så speciell då? Förutom att han driver en av internets absolut mest läsvärda chipbloggar, har varit verksam inom scenen sen 93 och har en enorm kunskap om ämnet så är han även en av dem som tänjt gränserna för det som kallas chipmusik mest. Den här guiden från 2007 visar på hans mångsidighet, eller vad sägs om att han gjort musik inom så skiljda genrer som "mongo funk", "dubhoptronica" och "cowboy pop". Och detta är ändå bara ett axplock av alla genrer han har verkat inom.

För Goto80 brinner verkligen för musiken han skapar, med gamla tv-spel, datorer och diverse äldre elektroniska instrument. Han pressar det mesta ur sin utrustning och ibland kan jag inte annat än förvånas över vilka läten han pressar ur den. Det finns få musiker som kommer undan med att helt och hållet köra sitt eget race och ändå komma undan med det. För det finns nog inte en människa som älskar, eller kanske ens gillar, ALLT som Goto80 släppt, men de flesta kan nog hitta åtminstone något som tilltalar en i hans diskografi. Och den är stor, på hans hemsida finns 74 releaser, allt från singlar, samlingsplattor som han medverkat på och egna släpp. Där finns även remixer, liveupptagningar och lösa låtar.

Klicka här för att komma till Goto80s hemsida!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar