torsdag 23 maj 2013

Skivrecension: Perssons Sexa - S/T


http://userserve-ak.last.fm/serve/_/89149035/Perssons+Sexa.jpgLika härligt det kan vara att lyssna på gamla jazzrävar, lika spännande kan det vara att lyssna på unga jazzmusiker som vågar ta ut svängarna. Perssons Sexa hör helt klart till den senare av kategorierna.

Perssons Sexa är en sextett från Malmö där saxofonisten Jens Persson står för kompositionerna. Gruppen lyckas skapa musik som böljar mellan strukturerat och galet. Ibland låter de som en grupp från den lokala musikskolan som visar upp sig på stan för att några sekunder senare dyka ner i experimentell improvisation där blås- och stränginstrumenten gnisslar och skriker till trummornas totalt utflippade komp. Denna förändring kan till exempel höras i slutet av öppningsspåret Theme For EP och i början av Schlåbben.

Perssons Sexas debutalbum består av ett sammanhängande stycke som är uppdelat i sex delar där även varje del kan innehålla flera olika teman. Gruppen visar att de besitter stor kompetens när de framför vackra pianobaserade Balladen om livet i allmänhet, den dynamiskt växande blåsbaserade Delirium och den minst soniskt intressanta Avslut. Bäst är Perssons Sexa ändå i de djupaste improvisationerna av kontrollerat oljud i Schlåbben.

Ikväll har Perssons Sexa releasekonsert på Grand i Malmö kl. 22.00.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar