torsdag 12 april 2012

Veckans Skiva v. 15: Uscb Allstars - We Could Have Been Kings

2008 var ett tragiskt år för svensk ska. Året innan hade Eskalator lagts på is på obestämd framtid och det här året la USCB Allstars sina instrument på hyllan. Inhemsk ska hade sett sina glansdagar. Två år tidigare hade USCB Allstars släppt We Could Have Been Kings, ett album som kom att bli deras svanesång.

USCB Allstars var inte som andra skaband, de hade en mörkare sida. Visst var texterna ofta lätt humoristiska och handlade ofta om brustna hjärtan vilket är brukligt inom genren, men de skrev låtar om självmord, allmänt självdestruktiva människor, däribland de själva, och ofta om saknaden av de tider som flytt. Som i inledande 6pack:

"We used to skate, but now we drink"

Måhända en simpel textrad, men den träffar mig rakt i hjärtat. Och We Could Have Been Kings är fylld med sådana rader, samtidigt som musiken ofta är nästan frenetiskt glad, vilket gör hela lyssningen till en emotionell berg-och-dal-bana. Dock en dansant sådan.

Kanske är det inte gruppens absoluta topp, men det är ett värdigt avslut på en fantastisk karriär. Där de övriga plattorna hade sina svackor så är We Could Have Been Kings rakt igenom underbar, inte ett spår på skivan som sänker den. Däremot når den aldrig de där absoluta höjderna som i tidigare låtar som Insensitivity, 12 Steps, Labba Labba, All Men À Evil och Plug It In. Men det gör ingenting, för med sin sista platta så bevisade USCB Allstars att de var ett av Sveriges absolut mest kompetenta baktaktsband och det vill inte säga lite.

Lyssna på We Could Have Been Kings på Spotify

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar