torsdag 15 juli 2010

Mats/Morgan Band


En krullhårig trummis vars trumspel närmast kan liknas vid ett hypnotiserande virrvarr av komplexa beats, och en sedan födseln blind keyboardist med en musikalitet utan dess like, där har ni stommen i Mats/Morgan Band – nämligen Morgan Ågren och Mats Öberg.

Med låtar som Ta ned trasan, Propellerhäst, Här kommer Bodd, Paltsug och En schizofrens dagbok har Mats/Morgan Band släppt nio skivor (med diverse liveskivor inräknat). Bandets tidiga alster var starkt influerat av husguden Frank Zappa. De senare skivorna drar mer mot jazzen med influenser av allt ifrån funk till blip-blop. Det som alla skivorna har gemensamt är en lekfullhet och en uppfinningsrikedom som bidrar till att gränser tänjs ut om hur musik "ska låta". Resultatet blir melodiösa låtar, ofta i udda taktarter, som ger lyssnaren ett leende på läpparna.

Att Frank Zappa har varit en stor musikalisk förebild för de båda går inte att frångå. 1988 fick de äran att spela med Zappa i Stockholm inför 10 000 personer i publiken. Under ett improvisationsparti i låten Big Swifty ropade Zappa upp sina då nyfunna vänner, sjuttonåriga Mats och tjugoettåriga Morgan, på scenen. Deras gästframträdande blev en succé och med orden "these guys were great" tackade Zappa för inhoppet och konserten fortgick i ordinarie uppsättning. Fram till Zappas död i december 1993 ingick Mats och Morgan i flera projekt signerat Zappa, bland annat "Zappa's Universe" 1991 vilket var en hyllning till den då femtioåriga artisten. Detta har medfört att Mats och Morgan ofta refereras till "de som spelat med Frank Zappa", vilket är synd då deras musik kan stå på egna ben och tala för sig själv.

Mats/Morgan Band bidrog 2001 till att göra den kanske mest bisarra programserien i SVTs historia. Programmet hette "Trum" och gick ut på att Mats/Morgan Band spelade en låt som sedan följdes upp av en trumlektion av Morgan där han visade trumkomp och fill-ins, allt på en nivå långt över medel. Alla avsnitten finns på Youtube och går även köpa på VHS på Morgan Ågrens hemsida.

Keyboardisten och pianisten Mats Öberg skulle man kunna beskriva som ett musikaliskt under. Han lärde sig tidigt att spela piano och utvecklade sitt spelande och gehör med en rasande fart. Det finns många anekdoter om när Mats gehör sätts på prov, till exempel då Frank Zappa, i anslutning till repetitionerna av "Zappa's Universe", testade Mats kännedom av Zappas musik. Zappa sa en låttitel som Mats skulle spela och han felade aldrig, inte ens i låten Sleep Dirt som i stort sett bara är ett gitarrsolo. Även Morgan tycker om att testa sin vän, då i den så kallade gehörsleken. Leken går ut på att Morgan slår an ett par tre slumpmässigt valda tangenter på ett piano som Mats sedan upprepar inom en sekund.

På lördag (17 juli) spelar Mats/Morgan Band på Nefertiti i Göteborg. I dagsläget kompletteras de två grundmedlemmarna av basisten Gustaf Hielm, mer känd från Meshuggah.

Som uppvärming till lördagens konsert följer nu en handfull sevärda videor med Mats/Morgan Band!











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar