torsdag 22 juli 2010

Veckans Skiva v. 29: Anna von Hausswolff - Singing From The Grave


Jag vågar påstå att om det inte hade varit för Anna von Hausswoffs sångröst så hade Singing From The Grave varit en tråkig skiva. Istället blir den en rasande lavin som sköljer över en med varm melankoli. Den berör och man kommer inte undan utan fastnar i de sakta vaggande låtarna som alla lever ett helt eget liv.

Förvirrad kärlek, tid som rinner ut och död är ämnen som återkommer flitigt på Singing From The Grave. Trots det lyser det alltid en strimma med om inte glädje så i alla fall ett hopp om att kunna acceptera framtidens öden.

"And as I look upon your face I see it in your eyes
You are not longer a part of this
You are now prepared to die
You gotta go. You got a goal"

"Det är något här som ändrats och jag tror jag vet vad det är
Livet är dig ej längre kärvt, för här står du mot det och ler
Du kan nu dö, Du kan nu dö, Du kan nu dö"

Anna von Hausswolff har ett säreget sångsätt där hon ofta sjunger långa melodier på utdragna vokaler. Kanske beror det på att hon skrivit text före melodi och på det sättet får låtarna att passa ihop. Jag tror dock att så inte är fallet utan att det är så von Hausswolff medvetet vill låta. von Hausswolff är heller inte rädd för att verkligen använda rösten, något som kanske hörs tydligare live än på skiva. Stundtals kan hon sjunga tindrande vackert och skört för att snabbt slå om till en raspig och mörk stämma. Hennes röst har så otroligt många uttryck och det är de som gör att lyssnaren fastnar och hålls kvar i de dryga femtio minuterna som Singing From The Grave fortgår.

Singing From The Grave släpptes den femte maj i år på det lilla skivbolaget Kning Disk från Göteborg. På Kning Disk samsas von Hausswolff med allt från ljudkonst och noice till det färska projektet The Göteborg String Theory där klassisk musik möter popmusik av bland andra El Perro Del Mar, The Skull Defekts och José Gonzales. Kning Disk är ett utmärkt exempel på ett skivbolag som sätter musiken och inte pengarna i första rummet, mitt förslag blir därför att inte bara njuta av skivan på Spotify utan även inhandla Anna von Hausswolffs debutalbum - för den goda musikens skull.

Singing From The Grave på Spotify
Recension av Anna von Hausswolff på Inkonst, Malmö 7/5-10


1 kommentar: