torsdag 9 augusti 2012

Veckans skiva v. 31: Vostok 5

En skiva med konst och musik om människor och djur i rymden, visst låter det bra?
Det är det också. Och det handlar om verkliga händelser. Mycket ryska kosmonauter och rymdhundar blir det.
Jag halkade in på skivan då Darren Hayman från Hefner bidrar med två låtar (av nio) här. Båda avhandlar två hundar var. Den första handlar om Veterok och Ugolyok och den andra om Belka och Strelka. Men när de omsjungs översätts deras namn till A breeze, A little piece of coal, A little arrow och A little squirrel, som deras namn tydligen betyder. Ni ser: man lär sig mycket här!

Men även musikaliskt är detta en fröjd. I alla fall om ni gillar indiepop och Darren Hayman. Medverkar gör även Tigercats, Fever Dream, Hexicon och Robert Rotifer.

Trots att det var Hayman som fick mig att skaffa den här skivan så tillhör hans låtar skivans svagaste. Istället är det Rotifer och Tigercats som gör skivans bästa låtar. De förras "The Cosmonaut Who Never Flew" handlar om två kosmonauter, där den ena blev berömd och den andra aldrig fick komma iväg. I låten sitter han kvar på jorden och dricker vodka och är bitter. I Tigercats "Sometimes I Hit London" möter vi Wernher von Braun som byggde Saturn V som satte människan på månen. Men innan det byggde han V-2-raketen till nazisterna: "I aim for the stars /.../But sometimes I hit London". Att sedan flera av de personer som förekommer på skivan återkommer i flera av låtarna är ett stort plus. Så lyssna nu, och skaffa sedan skivan, så får ni lite konst...

Titta in på Popbrus imorgon igen om ni vill läsa mer rymdrelaterat.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar