torsdag 23 augusti 2012

Veckans skiva v. 34: Ane Brun - Spending Time With Morgan

I söndags spelade Ane Brun på Stortorget i Malmö under den pågående Malmöfestivalen och hon gjorde ett starkt intryck på mig. Ackompanjerad av dubbla trumset, cello, piano och körer framfördes hennes låtar med otrolig dynamik och mycket mer suggestivt än på skiva. Allra bäst blev de låtarna som Brun inte spelade gitarr på. Hon kunde då röra sig fritt på scenen och samtidigt fokusera helt på sången.

Jag har svårt att undvika att dra paralleller mellan Ane Brun och Lykke Li. De båda har förvånansvärt lika ljudbilder med stort fokus på bombastiska trummor och fantasieggande arrangemang. Men när Lykke Li befinner sig i det mörkaste svarta är Ane Brun mer upplyftande, något som skulle kunna symboliseras av hennes, kvällen till ära, vita klädnad.

Skivan Spending Time With Morgan är Ane Bruns debutskiva från 2003. Fokus på skivan ligger på sången som backas upp av sparsamma arrangemang - alltså inte alls så som jag har beskrivit ovan. Den visar att det finns två sidor hos Ane Brun, dels den lugna och trygga som man hör på Spending Time With Morgan, och dels den mer vågade och storslagna som hon visar när hon spelar live med ett fullt band i ryggen. Mitt tips blir att ta del av båda sidorna!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar