fredag 5 april 2013

3x Johnny Cash

Johnny Cash har släppt många album. Så många att de knappt går att räkna. Svenska Wikipedia uppger 149, engelska uppger 96. Många är det i alla fall. Kolla bara på boxen som kom i fjol med hans samlade Colombia-utgivning; den innehåller 63 skivor och 862 spår. Han hann göra mycket med andra ord. Och de flesta vet vem han är, har hört de största hitsen. Ändå kan det vara svårt att veta var man ska börja när man väl tagit sig an hitsen. Ett tips kan vara de sex skivor han gjorde för American precis innan han dog. Ett annat kan vara de tre låtarna som kommer här, låtar där han samarbetar med andra artister.

I Walk The Line (revisited), med Rodney Crowell
När Johnnys forne svärson gör en låt om en låt som betytt mycket för honom, är Johnny med och sjunger valda delar ur just den låten. Ni har förmodligen hört originalet, men ni borde även höra denna.


Pick The Wildwood Flower, med Mother Maybelle Carter
När Johnny spelade in en version av standraden The Wildwood Flower (skriven 1860) saknades helt det karaktäristiska gitarrplocket. Vilket är konstigt när man lyssnar på denna låt, som handlar om hur han spelar just det. Gitarrplocket är även det enda han tar med sig från originallåten i denna låt som han gör tillsammans med livspartnern June Carter Cashs mor. Men vad gör väl det, när Pick The Wildwood Flower är bättre än någon version som någonsin gjorts av Wildwood Flower?


The Wanderer, med U2
Det som gör U2 till ett dåligt band är Bono. När han tar ton låter det bara skräp. Men när de tar in Johnny på sång blir det ett samarbete där helheten är bättre än delarna. Och det är sällsynt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar