torsdag 6 januari 2011

Veckans skiva v. 1: jj - Kills


På självaste julafton släppte det svenska drömpopbandet jj ett mixtape med namnet Kills. Nyheten spreds via skivbolaget Sincerely Yours hemsida där man fortfarande kan ladda ner skivan gratis (Länk här).

Ni som tidigare lyssnat på jj kommer känna igen Elin Kastlanders bakåtlutade sång, denna gången med en aning mer autotune, delay och reverb. Musiken är, inte allt för förvånande, helt annorlunda från hur den brukar låta då den består av samplingar av diverse hiphop- och R&B-artister. Utan att vara speciellt insatt i dessa genrer så hör jag samplingar av bland andra Jay Z, Akon och M.I.A. Även i texterna kan man höra spår av andra artister, till exempel av Robyns Hang With Me och Broder Daniels When We Were Winning.

jj:s annars så fjärderlätta produktioner är på Kills tyngre och hårdare vilket till största delen beror på de beats man valt att använda. För en person som har bra koll på hiphop- och R&B-scenen är denna mixtape en hissnande resa i en kavalkad av samplingar och tolkningar av olika låtar. Mitt enda råd är att lyssna på den, flera gånger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar