lördag 5 maj 2012

Veckans låtlista v. 18: Moderna virtuoser

Veckans låtlista söker att sätta en modern tvist på ett gammalt begrepp. Det handlar om virtuoser - synnerligen speltekniskt skickliga musiker. I musikhistorien har flertalet virtuoser figurerat: Chopin, Liszt och naturligtvis Mozart m.fl. Men vem är egentligen nutidens virtuos? Vi listan nedan 15, enligt oss, fantastiskt talangfulla musiker i ett försök att skaka liv i ett något bortglömt begrepp och i hopp om att någon kanske hittar en ny inspirationskälla.  

Lyssna på listan på Spotify HÄR! 

Markus: 

Queen - Love Of My Life
Två legender i en låt. Brian Mays strålande gitarrplock överträffas här bara av Freddie Mercurys enastående röst och scennärvaro.  

Mr.Big - Shine
Billy Sheehan är en basist som verkligen utvecklat basspelandet inom rocken och visat att det går att göra så mycket mer än tråkiga fjärdedelar.

Kishi Bashi - Bright Whites 
En multi-instrumentalist vars stråkar och blås har varit med på flertalet kända produktioner. Soloprojektet går inte heller av för hackor!
  
Ed Harcourt - Metaphorically Yours 
Att inkorporera en tramporgel i sin produktion och skapa såhär snillrika melodier är absolut sällsynt idag.

Nina Simone - I Wish I Knew How It Would Feel To Be Free
En sann gigant. Själen och tekniken i Nina Simones röst är något alldeles, alldeles, extra.  


Anton: 

Wilco - Art Of Almost
Gitarristen Nels Cline är en av de bästa gitarristerna just nu. I Wilco visar han det genom sin säkerhet och sitt snyggt sparsamma gitarrspelande. Med hans soloskivor lever han dock ut som en modern och minst sagt nyskapande virtuos.  

Anna von Hausswolff - Old Beaty, Du kan nu dö
Skickligt pianospel och stark sång blandat med en stor konstnärssjäl, det tycker i alla fall jag klassas som en form av virtuositet. Missa inte hennes nya album som släpps i sommar!  

My Bloody Valentine - When You Sleep
Kevin Sheilds - Noisepopens mästare.

Regina Spektor - Time Is All Around
Reginas styrka ligger i att kunna överföra sin klassiska pianoskolning till i den trallvänliga pop som hon skapar.  

Mats/Morgan band - Baader Puff/Paltsug Att inte tipsa om Sveriges kanske skickligaste musiker i en lista om virtuoser skulle vara minst sagt löjligt.  


Jakob:  

Colin Stetson - Nobu Take
Jag har aldrig hört någon hantera en bassaxofon så väl som Colin Stetson, att den ofta är dränkt i konstiga effekter gör ju inte saken sämre.  

Marnie Stern - Female Guitar Players Are The New Black
Inte nog med en, utan två virtuoser. Dels fröken Stern själv, som är den enda "tapparen" jag faktiskt imponeras av, sen även Zach Hill, trummisen som backar henne.

Bobby McFerrin - Thinkin' About Your Body
En vokalvirtuos av rang.

Aphex Twin - Vordhosbn
Nu kanske jag tänjer lite på begreppet virtuos, men sett till teknisk skicklighet så är Richard D. James en av de främsta inom den elektroniska världen.

Omar Rodríguez-López - Please Heat This Eventually
Omar är till vardags gitarrist i The Mars Volta och även återförenade At The Drive-In, men det är på hans soloplattor som hans galenskap kommer till sin fulla rätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar