fredag 24 februari 2012

Lägesrapport - Festival 2012

Såhär i slutet av februari brukar sommarens alla festivaler börjat ta form och man brukar se konturer av vad som komma skall. Som ni kanske har märkt så har vi detta året bara sporadiskt skrivit festivalnyheter. Detta beror dels på att vi hellre lägger tid på att leta efter intressant musik men även för att det idag finns flera medier som sköter festivaluppdateringarna så pass grundligt så att vi inte känner att vi skulle tillföra något med liknande nyhetsrapportering. Därför kommer vi under våren istället publicera ett antal lägesrapporter om den kommande festivalsommaren där vi skriver om russinen ur den stora festivalkakan.

Den festival som vi ändå har skrivit en del om i år är Hultsfredsfestivalen som kör vidare i det nya spår som skapades i och med förra årets återupplivande. Hittills i år har man skapat en stabil grund med storheter som The Stone Roses och The Cure som får sällskap av flera intressanta internationella band. Ett plus i kanten är även Bat For Lashes Sverigedebut. Att bokningarna hittills bara består av 10% svenska akter är något som sticker ut från de övriga festivalerna.

Feist
Way Out West är större än någonsin och i år har man knipit kanske årets bästa bokning - Refused. Blur, Bon Iver och Feist är tre bokningar som känns mer eller mindre givna på festivalen. Även Thurston Moore känns väldigt aktuell nu när Sonic Youth har splittrats. Hypade Azealia Banks känns som en spännande bokning, även om hon inte lär få stå på någon av scenerna i Slottsskogen, utan stuvas in i en på tok för liten lokal i stan. I övrigt är det i nuläget relativt skralt med uppseendeväckande Stay Out West-akter vilket är tråkigt då det är de som brukar vara festivalens behållning (om man lyckas komma in på någon av klubbarna det vill säga).

De lite bredare festivalerna som Siesta och Peace & Love har inte gjort speciellt mycket väsen av sig hittills. Att Siesta lyckades boka Death Cab For Cutie var en tjusig smäll på näsan på de mer indieinrikade festivalerna. Peace & Love har i vanlig ordning bokat en tung reggaeakt, i år är det Stephen Marley som gäller, men det som får en att höja lite på ögonbrynen är att de bokat Bloc Party, en bokning många längtat efter. I övrigt lämnar bokningarna dock mycket att önska.

Endagsfestivalen Popadelica som håller till i Huskvarna verkar satsa på publikrekord i år med tre svenska bokningar som huvudakter, bob hund, Kapten Röd och Den Svenska Björnstammen. Men det är inte bland dessa, något uttjatade, storheter som festivalens styrka finns. Nej, i år verkar det vara punkbokningarna som är det intressanta, eller vad sägs om engelska post-hardcorebandet Pulled Apart By Horses, norrmännen Honningbarna eller svenska stoltheterna i Vånna Inget?

Millencolin 1993
Förra året tog som bekant The Ark farväl genom att anordna en egen festival mitt i den småländska landsbygden. I år är det Millencolins tur att ta vid festivalarrangerandet då de i början av juni kommer låta Millencolin 20 Years Festival gå av stapeln i hemstaden Örebro. Under två dagar kommer man kunna se klassiska skatepunk- och hardcoreband till en relativt liten peng. De båda kvällarna avslutas med arrangörsbandet själva då de kommer spela en blandad kompott av låtar från deras 20 år långa karriär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar