torsdag 10 januari 2013

Veckans skiva v. 2: Eddi Front - Eddi Front

I slutet av juli tipsade jag om låten Gigantic av Eddi Front med motiveringen "Ett av de stora hoppen inom min favoritgenre - kvinnor med piano". Nu, ett halvår senare, har hon släppt en fyra spår lång EP och med den även övertygat mig om att mycket av hoppet i den ovan nämnda genren hänger på artister som Eddi Front. Den genre som jag lite klumpigt kallar för "kvinnor med piano" bör kanske snarare kallas för pianobaserad popmusik, och innefattar namn som Regina Spektor, Frida Hyvönen och i viss mån även Anna Ternheim. Vad Eddi Front gör så bra är att hon inte låter som någon av dessa tre utan har snarare mer likheter med gamla storheter som Nina Simone eller Nico och gör därför något unikt med denna genre.

Låtarna håller låga tempon, melodierna gör inga stora utsvängningar och dynamiken håller sig mer eller mindre konstant. Trots det så blir låtarna aldrig ointressanta, kanske tack vare Eddi Fronts vackert och lätt väsande röst, eller kanske på grund av det gamla uttrycket "less is more".

Bakom namnet Eddi Front står 27-åriga Ivana Carrescia som för närvarande har Brooklyn som hemadress (vad annars?). Förhoppningsvis får vi höra mer av Eddi Front under året, men tills vidare får vi nöja oss med den självbetitlade EP:n och diverse liveinspelningar som cirkulerar på internet.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar