onsdag 27 mars 2013

Skivrecension: This Is Head - The Album ID

För tre år sedan släppte Malmöbandet This Is Head debutalbumet 0001 och året efter vann de pris som "Årets pop" på P3-guldgalan - enligt mig ett av de mest välförtjänta musikpriserna som delats ut. När nu uppföljaren The Album ID släpps så har bandet lämnat metoden att namnge låtar med siffror men har hållit fast vid, och utvecklat, sitt egna och unika sound.

This Is Head skapar popmelodier maskerade i låtar utan fasta ramar, utan den konventionella uppbyggnaden av verser och refränger och utan baktanken att tillfredsställa något annat än sina egna konstnärssjälar. Trots det blir musiken aldrig spretig eller svårlyssnad utan alla delar faller på plats i ett logiskt mönster, vilket inte minst visas i den instrumentala låten XVI.

Till skillnad från debutalbumet så är krautelementen denna gången mer subtila samtidigt som den monotona grunden är aningen mer varierad. Musiken och produktionen är ytterst genomarbetad och varje ton verkar vara spelad med en tanke om vad som är bäst för låten. I låtar som Staring Lenses, A B Version och Illumination spelar This Is Head ut hela sitt register och visar sin storhet.

Med The Album ID så har This Is Head inte bara skapat ett av årets hittills bästa album utan även slagit fast att de är ett av Sveriges mest intressanta och främsta band.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar