tisdag 19 januari 2010

Jakobs Musikhörna v. 3: The J. Arthur Keenes Band - Pamplemousse

Glöm allt du trodde du visste om chipmusik. Det är inte en genre, det är ett ljud, musiken behöver inte vara technopop även om 80% av all chip råkar vara det. Nej, det finns chip som är så mycket bättre. T.ex. The J. Arthur Keenes Band. "Bandet" består endast av 17åriga Dan McLay som gör musik på sitt gameboy, spelar gitarr, melodica och synth. Sen sjunger han också. Det är kanske inte renodlad chip, så chippuritaner som endast vill ha renodlad konsolmusik göra sig icke besvär. Alla andra borde ladda ner plattan Pamplemousse, för inte nog med att det är en helt fantastisk skiva, den är helt gratis också. Det rycktas dock om att den ska släppas på vinyl.

Hur låter det då? Stundtals så låter det som skacore, ibland som rock, ibland som något helt annat, det är svårt att försöka beskriva en skiva som ständigt skiftar i genre och stil. Men trots detta blir den aldrig för spretig. Ljudmässigt så är det oerhört snyggt mixad, instrumenten och sången smälter in med gameboymusiken oväntat väl, något som få chipmusiker lyckas med.

Skivan är endast fyra låtar lång, enligt Dan själv för att han inte ville ha med några halvdana låtar bara för att släppet skulle bli längre, något som han gjort helt rätt i då varje låt är ett mästerverk i sig. Att skivan tar slut lite väl fort är egentligen inget problem, för när sista låten klingat ut så är det bara att börja på första igen.

Ladda ner plattan HÄR, helt gratis och helt lagligt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar