fredag 1 januari 2010

Årets bästa album 2009

Nu är listan med 2009 års 25 bästa album äntligen här. Efter långa överväganden och livliga diskussioner på Popbrus-redaktionen, har vi här enats om en gemensam lista, som följer nedan.

HÄR finns en Spotify-lista med godbitarna från skivorna.


1. Pains Of Being Pure At Heart – S/T
Det skränade, det skrek och det skavde. Samtidigt som sången pekade åt twee-hållet. Allt var perfekt och ingenting var nytt. Men vad gjorde det när noisepopen fått nya glada galjonsfigurer? Och om de kan få dagens ungdomar att upptäcka band som Vaselines, Velvet Underground, Jesus and Mary Chain och Pixies så är det bara en bonus!

2. Wavves – Wavvves
Få skivor har haft sådan genomslagskraft hos mig (Jakob) som just Wavvves, från första gången jag lyssnade igenom den så var jag fast. Som en blandning av My Bloody Valentine, The Ramones och Beach Boys inspelad av en osnuten tonåring i sina föräldrars källare under en diet bestående av öl, pizza och gräs. Och det är ungefär precis vad det är. Genren kallas shitgaze, shoegazerns betydligt punkigare avkomma, och Wavves är för shitgazern vad My Bloody Valentine var för shoegazern.

3. Monsters Of Folk – S/T
Så kallade "supergrupper" (med personer från olika band) brukar sällan göra musik värd att lyssna på. Monsters Of Folk, med Jim James (My Morning Jacket) Conor Oberst, Mike Mogis (Bright Eyes) samt M. Ward, lyckades dock göra en enhetlig skiva i folkpopens anda som doftar nytt och färskt. MoF är egentligen den enda supergruppen som kan mätas med giganterna Travelin Wilburys.

4. Animal Collective – Merriweather Post Pavillion
Personligen (Jakob) föredrar jag fortfarande Strawberry Jam framför Merriweather Post Pavillion, men det går ändå inte att bortse från att just Merriweather var det Animal Collective behövde, den platta som gav dem det erkännande de faktiskt förtjänar. Det är poppigt, det är stämsång, det är kaos utan att förlora melodierna, det är eklektiskt utan att bli spretigt. Kort sagt så är det allt man förväntar sig av Animal Collective

5. bob hund – Folkmusik för folk som inte kan bete sig som folk
Senaste albumet kom 2001 så trycket var ganska stort på det evigt unga bob hund. Med låtar som "Tinnitus i hjärtat" och "Bli aldrig som oss, bli värre", tystade man dock alla kritiker och gjorde de hoppfulla överlyckliga.

6. Perssons Pack – Öster om Heden
Per Persson skaffade sig nya medlemmar i sitt pack, bland annat Love Antell (Florence Valentin) och Joseph Zackrisson (Lars Winnerbäck och Hovet), och skapade något så sällsynt som en bra svensk rockskiva. Duetten "Stenad i Stockholm", tillsammans med Anika Norlin är en av årets bästa.

7. Thåström – Kärlek är för dom
Gammal är äldst, som man säger. Och Thåström fortsätter att utvecklas fortfarande efter att han fyllt femtio. Det är mörkt, monotont och basen skorrar. Och texterna är… bara så jävla fina.


8. Sonic Youth – The Eternal
Man skulle kunna tro att Sonic Youth skulle ha blivit tråkiga vid det här laget. Att de bara skulle fortsätta i samma gamla fotspår. De har trots allt harvat på i över ett kvarts sekel. Och visst, det är inte svårt att höra vilka det är som står bakom verket. Men det är heller inte svårt att förälska sig i det.

9. Micachu & The Shapes – Jewellery
Det här är en skiva som verkar saknas på många årsbästalistor, vilket får mig (Jakob) att undra vart dagens musikjournalistik egentligen är på väg. Jag menar, en skiva med en samplad dammsugare är alltid en skiva värd att lyssna på. Förutom okonventionella instrumentval så finns här även lysande popmelodier och en karismatisk sångeska.

10. Regina Spektor – Far
Efter ett succéalbum som Begin To Hope är det svårt att göra en uppföljare som håller samma klass. Spektor överträffade dock sig själv och Far är både jämnare och bättre än sin föregångare.

11. The Very Best – Warm Heart of Africa
Ända sedan Paul Simon så har popmusiker velat blanda sin musik med Afrikanska tongångar. Vart Vampire Weekend tog vägen är det dock inte så många som verkar bry sig om längre, hypen tog död på dem. The Very Best lever dock upp till sin hype. De blandar electro med Malawisk musik som lär få hela Emmaboda att dansa i sommar.

12. Andi Almqvist – Glimmer
Är det här verkligen samma man som gav oss ”Red Room Stories” härom året? Det är två väldigt bra skivor, men på så skilda sätt. Där den var vacker är den här mörk och man blir knappast förvånad när man ser att Ossler haft med ett finger i spelet…

13. JJ – n° 2
Ingen verkar veta vilka som gömmer sig bakom namnet JJ. Skivan är utgiven av Eric Berglunds och Henning Fürsts (The Tought Alliance) skivbolag Sincerly Yours och ljudbilden är väldigt lik TTAs. JJ har nyligen blivit signade till det amerikanska bolaget Sectretly Canadian och kommer nästa år bege sig ut på turné tillsammans med The xx.

14. Taken By Trees – East of Eden
Victoria Bergsman åkte till Paktistan och spelade in East of Eden tillsammans med lokala musiker. Resultatet blev en skiva med starka melodier och ett mycket nyskapande sound.

15. Wilco – Wilco (The Album)
Wilco har haft svårt att nå upp till nivån man hade på Yankee Hotel Foxtrot (2002), nu verkar man dock, efter tre skivor av klättrande, ha nått samma topp och förhoppningsvis kan de klamra sig fast och inte falla igen.

16. Mattias Alkberg – Nerverna
Vilken återkomst han gjorde i år, norrlänningen. Släppte två album (han frontar Bear Quartet), som båda var så bra att de kom in på vår årsbästalista. Men han är som bäst när han sjunger på svenska. Det är då texterna verkligen tar sig in under huden. Det är då han kan ta sig friheten till Weezer-covers. Det är då han skriver textrader som ger ångesten ett ansikte. Och sedan sveper in allting i en skön rockabillykostym.

17. Bob Dylan – Together Through Life
Dylan har inte haft ett så här bra årtionde sedan 60-talet. Visserligen kommer skivorna med större mellanrum nu än vad de gjorde då. Men fortfarande vägrar han att köra vidare i gamla hjulspår. Dragspel blev instrumentet som gjorde att musiken tog fart i en ny riktning. Och kan man få åldras som Bob, ja då åldras man värdigt.

18. Times New Viking – Born Again Revisited
Noisepop, shitgaze, lo-fi, ja, visst låter det bra? Det är det också, fruktansvärt jävla bra. Stökig pop med skräniga gitarrer och synthslingor, vad mer kan man önska sig i ett och samma band? Om The Pains Of Being Pure At Heart är noisepoppens väluppfostrade avkomma så är Times New Viking dess unge med ADHD.

19. Morrissey – Years Of Refusal
I år fyllde Morrissey 50, avbröt en mängd konserter av märkliga anledningar, samt släppte en rad samlingsalbum. Men 2009 kom också albumet Years of Refusal. Det är långt ifrån hans bästa och stundtals undrar man varför han har valt de har malplacerade musikerna att medverka. Men gubbens lägstanivå är hög och inslagen av trumpeter är uppfriskande.

20. Great Lake Swimmers – Lost Channels
2009 följde i 2008 års fotspår. Skäggrock var på tapeten. Den mest finstämda skäggrocksvkivan 2009 är gjord av Great Lake Swimmers. Och Tony Dekkers röst kan faktiskt vara den vackraste i år.

21. What's Up – Content Imagination
Jag (Jakob) hittade bandet av en slump för bara några veckor sen, vet ingenting om dem och har ingen aning om de ens har släppt något före Content Imagination, men vem bryr sig när det låter så bra? Även här rör det sig om noisepop, men av en betydligt komplexare avart, men fortfarande med en dansant ådra. Ej att förväxlas med svenska bandet med samma namn.

22. Bear Quartet – 89
Behövs ens en förklaring eller motivering? Bear Quartet själva tar antagligen avstånd från allt vad årsbästalistor heter så jag sammanfattar det hela så här, Mattias Alkberg är svensk pops svar på Kung Midas

23. Woods – Songs of Shams
Man skulle kunna beskriva det som småpsykedelisk freak-folk-rock, men på deras last.fm-sida finns de under en betydligt mer träffande genre, "a campire and a tent and a flashlight and some matches and a tree and that river and my glasses and a spaceship and a really really big bear but the bear is really really far away", det känns betydligt mer träffande.

24. Mountain Goats – The Life Of The World To Come
Det må inte vara amerikanernas bästa, men hela idén att utgå från olika bibeltexter när man skriver låtar är underbar.


25. Local Natives – Gorilla manor
En av årets bästa debutskivor med ett sound influerat av Arcade Fire och Fleet Foxes. Missa inte bandet när de kommer till Stockholm och Göteborg i slutet av januari.



Andra artister som gjort så pass bra ifrån sig att de tog sig in på vara individuella listor, men inte lyckades med att kvala in på den gemensamma listan är:

God Help The Girl, M Ward, John Frusciante, Florence Valentin, Daniel Johnston, Markus Krunegård, Dan Daecon, A Sunny Day In Glasgow, Black Dice, The Flaming Lips, My Drug Hell, Anna Järvinen, Mount Eerie, Girls, Maia Hirasawa, Lake Heartbeat, Conor Oberst, Jeanette Lindström, The xx, El Perro Del Mar och Taxi Taxi.

HÄR är en liten Spotify-lista med dem!


Nu blickar vi framåt mot ett fint skivår 2010!

1 kommentar:

  1. Till skillnad från den brokiga redaktionen på Djurtube Fanzine, så verkar ju ni faktiskt ha diskuterat och kommit fram till en riktigt bra lista.Gött!

    SvaraRadera