torsdag 21 januari 2010

Veckans skiva, v. 3: Crystal Stils - Alight Of Night

HÄR hittar ni Spotify-länk till skivan!

”2009 har varit stämsångens år, Fleet Foxes, Grizzly Bear och Animal Collective har hyllats för sina sköna stämmor, och även om jag inte kan annat än att hålla med så hoppas jag att början på nästa decennium istället inser storheten hos noisepopen. Visst ha vi sett band som Wavves, Micachu och HEALTH prisas redan i år, men förhoppningsvis är det bara början på en stundande hype.”

Så skrev Jakob här på Popbrus, när han skulle berätta om vad han önskade inför det här året. Och jag kan bara nicka och hålla med. Och hålla tummarna för att Crystal Stilts blir en del av den hypen.
För faktum är att Alight of Night inte bara har ett av 2008 års snyggaste skivomslag. Nej, det är även ett av det årets bästa album.

Måhända tillför det inte mycket nytt till musiken – allt är hört förut. Men vad gör väl det när det låter så här bra? Det Crystal Stilts sysslar med är förädling av sina influenser. Influenser som tidiga Velvet Underground och tidiga Jesus and Mary Chain. Visst låter det trevligt?

Lyssna bara på basen i ”Crystal Stilts”, och fundera sedan på varifrån de snott syntslingan i samma låt. Sedan lyssnar ni igenom resten av skivan. Fastnar halvvägs och inser att ”Shattered Shine”, med dess finfina munspel förmodligen är skivans stora hit. Fortsätter och sitter helt häpna inför skivans sista spår – ”The City In The Sea” – och inser att det kan vara en av de bästa låtar ni någonsin hört. När skivan slutat snurra inser ni dock att skivan som helhet var en ytterst sammanhållen och trevlig lyssningsupplevelse. Och så trycker ni på play igen…

Det som verkligen lyfter bandet är sångaren Brad Hargetts sång. Den låter drogad och flyter in i musiken på ett ytterst mysigt sätt…

Äh va fan: lyssna på skivan istället – det är klanderfri noisepop.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar