torsdag 8 november 2012

Veckans Skiva v. 45: Spiritualized - Ladies and Gentlemen We Are Floating in Space


All I want in life's a little bit of love to make the pain go away
Getting strong today, a giant step each day

Med dessa rader, upprepade som ett mantra, börjar Ladies and Gentlemen We Are Floating in Space, Spiritualizeds bästa album hittills. Det har beskrivits som "a psychedelic gospel album full of songs about heartbreak and drug abuse; a flat-out masterpiece", vilket är precis vad det är. Med en otrolig finkänslighet för oss Jason Pierce på en utsvävande resa född ur opiatmissbruk och hjärtesorg.

Stundtals är det smärtsamt vackert, som i inledande titelspåret som växer och växer för att abrupt avbrytas av Come Together, en hyfsat rak rocklåt, åtminstone med Spiritualizeds mått mätt, eller som i underbart avskalade Stay With Me, som trots att fler och fler instrument stämmer in i monotonin aldrig blir särskilt intensiv. Lika ofta så är det bara förbannat svängigt, som i psykedeliska Electricity med sin simpla ackordföljd ändå känns spännande i närmare fyra minuter tack vare små variationer. Men bäst blir det trots allt när det vackra och svängiga får samsas i samma spår, som I Think I'm In Love där ett underbart groove sakta växer fram ur den mer finstämda inledningen.

Avslutande Cop Shoot Cop... är ett kapitel för sig, ett drygt sjutton minuter långt avslut som bevisar att Spiritualized alltid kommer ha en plats inom rockhistorien, bland det finaste som gjorts inom den psykedeliska musiken sedan slutet på sextiotalet. Ett omdöme som i och för sig gäller för hela skivan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar