tisdag 20 oktober 2009

Jakob Hellman, 44 år

Idag fyller den svenska artisten Jakob Hellman 44 år. Hellman släppte sitt första och enda album, ...och stora havet, 1989 och efter två grammisar 1989 och några efterföljande år av turnerade har det varit nästan helt tyst om honom. 1999 röstades ...och stora havet fram till århundrandes bästa svenska skiva av Aftonbladets läsare, och tack vare det så släpptes skivan pånytt i en remastrad version tillsammans med allt då inspelat material med Hellman.

Hellman har gjort ett fåtal spelningar varje år sedan mitten av 90-talet. På hans konserter framför han ofta egna versioner av svenska visor signerade Taube, Vreeswijk och Adolphson, men även en hel del eget outgivet material. På hyllningsskivan till Olle Adolphson, Dubbel Trubbel (2005), står Hellman för inte mindre än två låtar, Mina Båtar och Lenas Visa (Spotifylänk).

Under Visfestivalen i Västervik 2005 återförenades Jakob Hellman med Per "Perssons Pack" Persson i duetten Tusen dagar härifrån. Låten fanns med på Persson Packs album Äkta Hjärtan som släpptes 1991, alltså när Hellman var som populärast. 14 år senare hade både Hellman och Persson glömt stora delar av texten, men med publikens hjälp tog de sig genom låten - ett minnesvärt ögonblick.

När Mejeriet i Lund hade en 20-årsjubileumkväll 28 spetember 2007 var Hellman en av alla artister som spelade och tillsammans med Lars Winnerbäck framförde han även då Tusen dagar härifrån (youtubelänk).

I och med att det var 20 år sedan Hellmans debutskiva släpptes så publicerade Aftonbladet i april i år en intervju med Hellman där man tog upp den eviga frågan om han tänker släppa något nytt. Hellman svarade att det beror på vilken dag man frågar honom, men han erkänner att det finns hopp om att släppa mer och han vet att han kommer göra mer musik. P3 sände i april i år även ett specialprogram om Jakob Hellman och om inspelningen av hans skiva. Producent och musiker på skivan berättade om den unge Hellman som envist höll fast vid sina låtidéer - han visste exakt hur det skulle låta.

Det är svårt att få tag på Hellmans outgivna låtar. Här finns dock en video från en liten spelning i Hammenhög (Länk). Man hör tydligt att Hellman inte har tappat sitt sound genom åren.

Grattis Jakob!


Intervju i Aftonbladet (länk)

Om programmet De sista melodierna (länk)

2 kommentarer:

  1. Jakob har faktiskt släppt en egen låt tidigare. Under gymnasietiden i Falun, så var han med i gruppen Fortune och de släppte ett kassettband där Jakob har en egenskriven låt med. Tragikomiskt nog så var det deras Chicago-cover som var med på samma band som folk tyckte mest om. Måste leta reda på kassetten och lyssna igen...

    SvaraRadera
  2. Länken till gigget i Hammenhög verkar inte fungera...

    SvaraRadera