torsdag 2 september 2010

Veckans skiva v. 35: Dave Rawlings Machine - A Friend Of A Friend


På förra årets årsbästalista här på bloggen missade vi några skivor. Helt enkelt för att de då gått oss obemärkt förbi. Men bara för att året tog slut innan vi upptäckte dessa guldkorn, innebär inte det att vi inte tänker skriva om dem. Vi har redan tagit upp The Builders and The Butchers, Mumford and Sons och till viss del även Jay Farrar and Benjamin Gibbard. Nu kommer turen till Dave Rawlings Machine

David Rawlings var med på Ryan Adams solodebut Heartbreaker. Den skivan inleds med att Adams och Rawlings diskuterar Morrissey för att sedan gemensamt rumla sig igenom låten ”To be young (is to be sad, is to be high)”, som de två skrev tillsammans. Låten finns även med på Rawlings egen solodebut A Friend of A Friend. Här i en lite lugnare version. Lite mer höstigt folkig. Lite mer fioler. Något som passar hans väna röst utmärkt.

Rawlings medverkade även på Bright Eyes-plattan Lifted Or the Story Is In The Soil, Keep Your Ear To The Ground. Därifrån är låten ”Method Acting” tagen. Även den något lugnare än originalet. Och med smått modifierad text. En låt som sedan glider in i en cover på Neil Youngs ”Cortez the Killer”. En version som spöar originalet med hästlängder.

Annars kan det vara svårt att jämföra David Rawlings covers med originalen, då det ibland kan vara svårt att initialt höra vilken låt det handlar om. Men så består ju skivan faktiskt främst av egna kompositioner också. Och skivan är ganska homogen. På ett bra sätt. Den går sin stilla höstlunk och man får lust att ta av sig i bara t-shirten och sätta sig i solen och titta ut över en sjö medan Dave Rawlings levererar vad som kanske är förra årets vassaste folkplatta från andra sidan Atlanten. Inspelad av en man som delat studio med en rad storheter men aldrig tidigare stått på egna ben.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar