torsdag 8 mars 2012

Veckans skiva v.10: The Submarines - Love Notes/Letter Bombs

Att, såhär på den internationella kvinnodagen, lovsjunga duon i The Submarines känns både rätt och fel. Å ena sidan har bandet inte enbart kvinnliga deltagare, å andra sidan är kvinnan i bandet ingen mindre än Blake Hazard. Det finns mycket att säga om denna oerhört talangfulla sångerska; såsom att hon har Harvardexamen, är F. Scott Fitzgeralds barnbarn eller att hon släppt ett soloalbum med introverta indieballader. Men trots alla dessa fina meriter skiner hennes röst mest på skivan Love Notes/Letter Bombs där hon samarbetat med sin man John Dragonetti. Tillsammans har de skapat en fantastisk skiva som blandar lättsamma refränger med mörkare verser och bländande produktion.

Love Notes/Letter Bombs är duons tredje skiva - och det känns som att de äntligen hittat hem. Texterna har ett helt nytt djup och de har funnit en perfekt balansgång mellan stökiga synthpartier som dånar i öronen och en avskalad ukulele som spelar på ens hjärtsträngar. Höjdpunkterna på skivan är många: Ivaloo, The Sun Shines At Night, Anymore, Fire och Shoelaces. Att på en skiva med tio spår lyckas få in fem såhär högklassiga spår är beundransvärt. Shoelaces och Fire är skivans mörkare och smutsigare spår. Synthslingan i Fire är lika repetitiv som given att sätta sig på hjärnan medan det är texten i Shoelaces som tar över koncentrationen.

"How did it feel when you let go?
You try your luck in your best suit
Tied to a broken parachute
It's the hole in my heart you fell through"


Låtarna Ivaloo, The Sun Shines At Night och Anymore har det lite mjukare, akustiskt avskalade, gemensamt. Ivaloo lurar mina öron att det är vår, sol och t-shirtväder ute trots att snön mot rutan försöker övertyga mig om motsatsen. Det är lättlyssnat och simpelt men ack så gemytligt. Detsamma gäller spåren Anymore och The Sun Shines At Night. Jag skulle vilja påstå att detta är en perfekt skiva under förvåren. Den har en fot i det slaskiga och tjocka och den andra barfota i solbränt gräs. I vanliga fall hade jag nog inte uppskattat en sådan spretighet, men när det görs rätt - då är det underbart!

Lyssna på Love Notes/Letter Bombs på Spotify HÄR!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar