torsdag 23 december 2010

Konsertögonblick 2010

Konsertåret 2010 börjar gå mot sitt slut och vi på Popbrus har valt ut sju personliga favoritögonblick från året som gått.

Rasmus:

7. Billy Bragg – Pressure Drop (London 3/5)
Billy medverkade i en helt fantastisk pjäs i London i våras, döpt efter den gamla reggaedängan. Han hade skrivit musik som han själv framförde. Det hela avslutades med en fin tolkning av låten i fråga, som fick hela teaterpubliken att dansa.

6. Eldkvarn – Pojkar pojkar pojkar (Stockholm 17/12)
En fin spelning i vintermörkret. Slutsålt med en publik som älskade Plura och en Plura som älskade sin publik och låten ”Fulla för kärlekens skull”. Det var också en av konsertens höjdpunkter. Men ännu bättre blev det i en laddad version av ”Pojkar pojkar pojkar” som i mitten blev en reggaelåt på engelska. Så jävla vackert.

5. Lasse Tennander – Lisa Lisa (Stockholm 8/11)
Lasse spelade på Sturehof med Staffan Hellstrand. Konsertens mittparti var magiskt när ”Lisa, Lisa”, Hellstrands ”Fanfar” och Tennanders ”Blå himmel över Hammarby sjö” avlöste varandra.

4. Television Personalities – Part Time Punks (Stockholm 9/11)
Dan Treacy var både full och hög när han entrade Strands scen för en maratonspelning. Han skällde ut publiken och spelade mängder med hits. Och fan vad det svängde stundtals. Vi dansade och sjöng med och kvällen tillhör de kvällar man alltid kommer att minnas.

3. Magnetic Fields – Papa Was A Rodeo (Stockholm 24/3)
En ganska medioker spelning. Men den här låten ger mig alltid rysningar. Så även denna gång.

2. Club Killers (med Britta Persson) – Kids In America (Stockholm 10/11)
Club Killers firade åtta år med ett gäng gäster. Som bäst blev det när Ebbot körde punkboogie och när Britta Persson gjorde en skaversion av Kim Wildes gamla hit.

1. Divine Comedy – At The Indie Disco (Stockholm 21/10)
Neil Hannon är en riktig show- och dansman. Grym spelning. Låten ”At The Indie Disco” avslutas med raderna: ”She makes my heart beat the same way / As at the start of Blue Monday / Always the last song that they play”. Därefter gled låten in i en tokbra tolkning av just New Orders ”Blue Monday”, framförd med endast piano och ljudeffekter gjorda med Neils röst och fingrar slagna mot mikrofonen.


Jakob:

7. Khoma - Stop Making Speeches (Hässleholm 28/5 )
Även om spelningen som helhet knappast skulle platsa på den här listan så är den här låten värd ett omnämnande, så fruktansvärt jävla bra helt enkelt.

6. First Aid Kit - Hard Beliver (Huskvarna 1/5)
Jag är inget större fan av de två systrarna på skiva, men live så är dem helt underbara.

5. A Place To Bury Strangers - It Is Nothing (Huskvarna 1/5)
Även om Popadelica var en ganska ljummen festival i år så gjorde APTBS det hela värt.

4. M.I.A. - Story To Be Told (Göteborg 13/8)
Det visuella var helt överväldigande, bara att kolla på videon för att förstå. Att låten tillhör det bästa hon gjort gjorde knappast saken sämre.

3. Einstürzende Neubauten - Headcleaner (Stockholm 7/11)
Så mycket stök och oljud och låten fortsatte i vad som kändes som en oändlighet. Jag lider med alla som var bakfulla på den spelningen, själv var jag det ej och njöt av varenda sekund.

2. Iggy & The Stooges - Shake Appeal (Göteborg 13/8)
Ett av världens häftigaste gitarriff lät ännu häftigare live, trots att gitarristen och resten av bandet sedan länge är till åldern komna. Gubbrock när den är som absolut bäst.

1. Dinosaur Jr. (Hässleholm 27/5)
Att välja ut en specifik låt är helt omöjligt när hela spelningen var så genomfantastisk. Sången försvann i gitarrbröl och det härjades alldeles lagom i publiken, vad mer kan man begära av dinosaurierna?


Anton:

7. A Place To Bury Strangers (Huskvarna 1/5)
Den bästa konserten under Popadelica stod denna trio för som närmast kan beskrivas som en garageversion av My Bloody Valentine.

6. Anna Ternheim - Min kropp är en bur (Göteborg 14/8)
Den enda spelningen av Ternheim under 2010 skedde på Way Out West-festivalen i Göteborg. Med ett helt nytt kompband bjöd hon bland annat på en strålande cover av Aracade Fires My Body Is A Cage.

5. bob hund - Tralala lilla molntuss (Hässleholm 28/5)
Som extranummer på Siestafestivalen spelade bob hund sin kanske absolut mest kända låt - publiken var i extas.

4. The Tallest Man On Earth - The Gardener (Göteborg 12/8)
Hela våren och hela sommaren väntade jag på att få se The Tallest Man On Earth live. Väl i Annedalskyrkan under Way Out West blev jag en aning besviken, ändå är konserten en av de största ögonblicken under 2010.

3. Jakob Hellman - Avundsjuk på dig (Kalmar 21/8)
En av mina önskningar inför 2010 var att Jakob Hellman åter igen skulle spela live. Att Hellman var helt malplacerad i den 80-talsfestival han var en del av gjorde föga när han spelade igenom hela sitt debutalbum på ett magnifikt sätt.

2. Mats/Morgan Band - En schizofrens dagbok (Göteborg 17/7)
Mats/Morgan Band på Nefertiti är en av de sjukaste konsertupplevelser jag varit med om någonsin. Sveriges kanske skickligaste musiker bjöd på två timmar jazz/funk-mangel av bästa sort.

1. Anna von Hausswolff - Old Beauty/Du kan nu dö (Malmö 7/5)
Efter en genomlyssning av von Hausswolffs debutalbum begav jag mig till Inkonst i Malmö för att se henne live. Efter låten Old Beauty/Du kan nu dö var jag fast.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar