torsdag 16 juni 2011

Månadens Skiva v. 24: Mats/Morgan Band - On Air With Guests


Länk till skivan på Groove Shark

Anton:

Att lyssna på väldigt skickliga musiker kan vara allt ifrån dötrist till alldeles underbart. Mats/Morgan Band är ett band som håller sig på den underbara sidan, främst genom att de med känsla, väldigt varierat och otroligt tight. Mats Öberg på diverse synthar, keyboards och pianon och Morgan Ågren på trummor är stommen i bandet (vilket namnet avslöjar), men på On Air With Guests består bandet även av en extra keyboardist, en gitarrist och en bassist plus diverse gästmusiker.

Att sätta namn på den genre Mats/Morgan Band spelar är egentligen helt obefogat då de inte spelar någon genre i traditionell mening. Då On Ait With Guests gästas av flera olika musiker från olika håll så blir skivan extra spretig. Många av låtarna bygger på en experimentell lust och en stor portion improvisation, det finns likheter med fusionjazz men att benämna musiken med det är att hårdra det lite för långt.

Visst är musiken väldigt avancerad och komplex och det är få personer som skulle kunna spela det som Mats/Morgan gör – men det är inte därför jag lyssnar på dem och gillar det de gör. Det jag fastnade för hos Mats/Morgan från första lyssningen var den lekfulla, svängiga och omväxlande musiken som aldrig slutar att förvåna. På On Air With Guests är musiken relativt lättillgänglig, om man jämför med tidigare skivor av bandet, och därför fungerar skivan som en utmärkt introduktion för er som är sugna på att lyssna på Sveriges kanske bästa band (rent musikalsikt).


Jakob:

Att både Mats och Morgan och alla deras medmusiker är otroligt kompetenta musiker råder det ingen som helst tvekan om. De bjuder på snortight fusion med allt från funkklassiker till mattemetal på plattan, ofta med tvära kast mellan genrer. Men allt är verkligen skitbra. Det finns egentligen bara ett problem med On Air with Guests, att den är så förbannat lång. 67 minuters hetsig fusion blir för mycket för mig i en sittning, inte för att det blir jobbigt, utan snarare för att jag tappar fokus och börjar tänka på annat. Detta är nämligen musik som man bör lyssna aktivt på, inte något man har på i bakgrunden.

Men även om varenda låt är bra så finns det ändå höjdpunkter. Inledande En Schizofrens Dagbok är den absoluta höjdpunkten, men Hollmervalsen kommer inte långt efter. Sen har Chicken, som gästas av Jonas Knutsson på sax, alltid en speciell plats i mitt hjärta då jag själv spelat den under min gymnasietid. Även Sol Niger Within bjuder på skön omväxling från deras vanliga sound, då den gästas av Fredrik Thordendal som till vardags spelar gitarr i Meshuggah och sitt sidoprojekt Fredrik Thordendal's Special Defekts. Tyvärr avverkas alla dessa fyra låtar redan på plattans första halva, kanske är det rentav därför de fastnat, jag vet inte.

Men förutom längden så är On Air with Guests en riktig toppenskiva. Kanske inte något man drar på när som helst, men när man är sugen på riktigt kompetent fusion med alldeles lagom variation så är den ett hett tips!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar