torsdag 12 juli 2012

Veckans skiva v. 28: Laarks - An Exaltation of Laarks


Skakandet av bjällror, en svag synth smygs in i ljudbilden och albumet An Exaltation of Laarks är igång. Mindre än 40 sekunder senare har den första poppiga refrängen avverkats av Californiabandet Laarks. Bandet spelar en ganska skräpig indie med mycket trummor och synthar. Skivan An Exaltation of Laarks kom ut redan 2009 på bolaget Absolutely Kosher och har sedan dess fått oförskämt lite medialt fokus. Det ska vi ändra på idag!

Låtarna är fulla av små snillrika melodier, breda och skräpiga trummor och en alldeles perfekt svajjig sånginsats. Även om introspåret What God Hath Wrought fångar mitt intresse med en bra hook och ett schysst sound så är det inte förrän albumet nått spår 4 som jag är fast. All The Words You Can't Say Right är helt enkelt en oerhört trevlig låt. Allt från falsettsången, som emellanåt ligger medvetet falskt, till de många olika skepnaderna trummorna tar genom spåret är fantastiskt genomtänkt och väl genomfört.

När spåret Look Out! stegrar igång från ensam falsett till fullskalighet så börjar jag ana vaga vibbar av Death Cab For Cutie i melodiskapandet fast kompad av något betydligt hårdare, mer likt band som Tiny Victories och Beat Radio. Spåret Look Out! är skivans mest energiska men tråkigt nog minst genomarbetade. Det är en låt som snabbt charmar mina öron, men lika snabbt tappar mitt intresse. Låtarna Harrison Bergeron och Telephone är betydligt bättre exempel på hur bra detta band kan bli. 

Resterande spår faller lätt lite i glömska även om de tillsammans bildar ett komplett känslopussel med väldigt mänskliga upp- och nedgångar. Om du gillar stökig indiepop med distad sång, lite noise, varierade (läs tokigt varierade och nyskapande) trummor, elektroniska ljudmattor och en hel del minnesvärda melodier så är An Exaltation of Laarks en skiva som absolut förtjänar en genomlyssning.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar