torsdag 10 februari 2011

Veckans Skiva v. 6: Bad Brains - Bad Brains

Fyra svarta snubbar börjar lira fusionjazz tillsammans under namnet Mind Power. De övergår snabbt till en betydligt hårdare stil där de blandar allt från funk och soul till hårdrock och punk, men spelar även renodlad reggae mellan de intensivare låtarna. I samma veva byter de namn till Bad Brains. De börjar skriva texter om rastafari och att vara positiv i sinnet. När de spelar live drar trummisen upp tempot för att kunna ägna mer tid i baren och uppvakta kvinnor än att vara på scen. Det snabba tempot uppskattas av ungdomarna och snart har Bad Brains hjälpt till att definiera hardcorepunken och influerat mängder av ungdomar till att starta egna band, däribland Ian MacKaye, frontman i Minor Threat och mannen som i princip skapade straight edge-rörelsen, och Adam Yauch, medlem i Beastie Boys och även producent av Bad Brains senaste skiva, Build A Nation, tyvärr en skiva för de närmast sörjande.

Som ni kanske förstår av den korta historian så snackar vi om ett av punkens riktigt stora namn, och deras självbetitlade platta är deras debut och en milstolpe när det snackas hardcorepunk. För även så här snart 30 år sen den först släpptes så tillhör den det främsta som släppts inom genren. Tempot tillhör inte längre de högsta inom genren och att blanda in fler genrer än hardcore och punk är inte heller något man längre höjer ögonbrynen över, men det gör inget, för Bad Brains har en energi som många hardcoreband tyvärr saknar. Vare sig tempot är högt eller lågt så finns här en spelglädje som lyser igenom.

Kanske är det för att de inte stirrade sig blinda på genrer och vad man ska och inte ska göra inom dem. Kanske är det för att reggaelåtarna på skivan fungerar som andrum för ens trötta öron mitt i all intensiv punk. Kanske är det för att låtarna är så förbannat bra. Antagligen beror det på allt detta och så mycket mer. Egentligen bryr jag mig inte, jag gillar att det går fort och att riffen är balla, mer än så behövs inte. Förövrigt så är det knappast ett minus att den innehåller tidernas kanske bästa punklåt någonsin, Pay To Cum, som tyvärr låter ännu bättre på singelutgåvan.

Lyssna på Bad Brains på Spotify!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar