tisdag 29 december 2009

Jakobs Musikhörna v. 53: Charles Manson

Charles Manson är antagligen känd för de flesta som ledare av Manson-familjen, den sektliknande grupp människor som mördade Sharon Tate och hennes sällskap 1969, detta för att starta ett raskrig vid namn Helter Skelter, döpt efter The Beatles-låten med samma namn. Men få verkar känna till att han även skrev musik. Med hjälp av sin vän Dennis Wilson, känd från Beach Boys, så spelade Manson i slutet av sextiotalet in sina folkinspirerade låtar.

Charles spelade in en hel del album, mest känt av dessa är antagligen LIE: The Love and Terror Cult. Denna platta innehåller två låtar som många kan tänkas känna till, nämligen "Look At Your Game Girl" som Guns 'n' Roses använde som gömt spår på sin platta The Spaghetti Incident?, men även "Cease To Exist" som Dennis Wilson skrev om till "Never Learn Not to Love" och använde på Beach Boys skiva 20/20, dock med omskriven text och en ny sångmelodi.

Mansons egen musik är lika ofta lättsam och trallvänlig som smått störande. Både texter och melodier, som val av instrument skiftar från banala stycken till att skicka små rysningar längs ryggraden, ibland av njutning och ibland för att han helt enkelt skrämmer mig. Ibland tyder texterna på en störd personlighet men ibland så skulle de kunna vara skrivna av vilken trubadur som helst. Och det är just detta som gör honom intressant, för dels har han stundtals en känsla för låtar som de flesta av dagens vissångare skulle avundas om de bara kände till den, och dels så har han en sida som senare tog sig uttryck i betydligt våldsammare form.

Men vad man än tycker om Charles Manson som person så går det inte att komma ifrån att låtarna "Sick City", "Look At Your Game Girl", "Cease To Exist" med flera, är riktigt bra låtar som antagligen långt många fler hade uppskattat om det inte vore för Mansons ganska brokiga historia.

Vill ni lyssna på skivan LIE: The Love & And Terror Cult så finns den att höra på Spotify, klicka HÄR

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar