onsdag 30 december 2009

Önskningar av 2010

Ett nytt musikår nalkas och vi på Popbrus har gjort varsin lista på vad vi önskar av det nya året. Vi vill nu höra vad ni läsare har för musikönskningar, kommentera gärna!

Rasmus:

Belle & Sebatian: Snälla låt nya skivan hålla lika hög kvalitet som det ni gjort innan. Även om sidospåret God Help The Girl från i år var lysande, så höll den inte riktigt B&S-klass. Men nu när det där är överspelat så kan det förhoppningsvis bli åtminstone lika bra som förra skivan: The Life Pursuit från 2006. Och så hoppas jag givetvis att de håller löftet om en Sverigespelning. Och att den blir en av 2010 års bästa.

The Magnetic Fields: Allt Stephin Merritt sätter sitt namn på håller hög klass. Så att nya albumet Realism och att konserten i Filadelfiakyrkan kommer att bli minnesvärda och platsa in på diverse årsbästalistor vid den här tiden nästa år är väl knappast en högoddsare. Men varför skulle det hindra mig från att önska det? Ibland kan det vara trevligt att få det man önskar sig också.

Conor Oberst: När Monsters Of Folk spelade låten “Hit The Switch” i Filadelfiakyrkan i Stockholm föll bitarna på plats. Det är så här Conor Oberst ska låta anno 2010. Gitarrerna distade och små brusande monotona oljudspartier lades in. Och det svängde som bara satan. Så Conor, lämna folkpopen bakom dig ett litet tag och gör en uppföljare till 2005 års Digital Ash In A Digital Urn, fast inte lika digital.


Jakob:

2009 har varit stämsångens år, Fleet Foxes, Grizzly Bear och Animal Collective har hyllats för sina sköna stämmor, och även om jag inte kan annat än att hålla med så hoppas jag att början på nästa deccenium istället inser storheten hos noisepopen. Visst ha vi sett band som Wavves, Micachu och HEALTH prisas redan i år, men förhoppningsvis är det bara början på en stundande hype.

Jag hoppas även att svenska festivaler tar sig i kragen och inser att det inte är värt att boka band som The Killers och Kings of Leon. Säga vad man vill om sönderhyllade rockband, men det får knappast dagens ungdomar att bosätta sig på en småländsk åker i en vecka utan fungerande toaletter och med skabbig mat. Men det är inte bara banden som behöver förbättras, även de festivalerna som bokar akter som man kan tänka sig att se borde skärpa sig, Siestas camping var t.ex under all kritik med tältplatser på en grusplan och vakter som for omkring på fyrhjulingar och lekte auktoritära, knappast bästa sättet att skapa en bra stämning.

Men framför allt så hoppas jag att musikindustrin till slut inser att kriget mot fildelningen bara kostar pengar och skapar misstro bland dagens ungdomar. Vi har sett en vändning, framför allt med program som Spotify, men det kan fortfarande bli bättre. Fler artister borde inse att knappt någon längre vill betala för endast en skiva. Släpp musiken fri, tjäna pengar på spelningar, merch och exklusiva utgåvor istället.


Anton:

Jag hoppas innerligt på att Acceleratorfestivalen, Sveriges kanske bästa festival, ska bli av nästa år. I år blev det ingen festival då, enligt Luger, allt som måste falla på plats för att göra en så smal festival inte föll på plats inte. Det känns som att det just nu finns flera hypade band som passar in i festivalens alternativa pop-inriktning, som till exempel Girls, The xx och Local Natives, krydda sedan med några klassiska band och några av morgondagens stora indieband så blir det med all sannolikhet nästa års bästa festival.

Det går många rykten om att Bright Eyes kommer släppa ny skiva nästa år, och att det kommer vara den sista. Att det kommer en ny Bright Eyes-skiva nästa år känns inte omöjligt, och det är något jag verkligen hoppas på, men att det skulle vara den sista är det ingen som vet, förmodligen inte ens Oberst själv.

Den evigt mystiska Jakob Hellman, måtte du spela live nästa år!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar