onsdag 14 september 2011

Intervju med Trummor och Orgel


Bandet Trummor & Orgel består av bröderna Andreas och Staffan Ljunggren som med hjälp av instrumenten som ger bandnamnet skapar instrumental jazzinspirerad psykadelisk pop. Nästa vecka, den 21 september, släpps bandets nya skiva Out Of Bounds och med anledning av det så har vi gjort en liten intervju med bandet.

Missa inte heller vår tävling där ni kan vinna två biljetter till Trummor & Orgels spelning på Fasching i Stockholm på torsdag den 22 september (länk här).


Hur kommer det sig att ni började spela tillsammans? Var det av gemensamt intresse eller helt enkelt av smidighetsskäl i och med att ni är bröder?

Det var egentligen inte helt självklart att vi började spela ihop, framförallt inte på den här sättningen. Det var först när vi flyttat till Uppsala för att plugga som vi fick började dela samma musikintresse. Och mycket fokus på 60-talsmusik såklart. Anders hängde på sig basen i början, men övergick ganska snart till orgeln. Vi lirade med andra musiker ett tag då men av olika orsaker utvecklades Trummor & Orgel till att bli vårt huvudfokus.


Ni hade ett lyckat samarbete med Ebbot Lundberg från The Soundtrack Of Our Lives, hur blev detta samarbete till?

Vi blev medbjudna på Soundtrack Of Our Lives skandinavienturné 2006, tack vare att Ebbot fått vår första skiva i handen. Så vi blev ett extra förband på utvalda spelningar. Vet inte hur nöjda det ordinarie förbandet var med det, vi tog ju tid och plats såklart. Men vi var skitnöjda och Ebbot agerade ljustekniker åt oss på de spelningarna. Men det var först på en spelning i Göteborg efter turnén som samarbetet tog fart på riktigt. Ebbot var på konserten, men drog hem direkt efteråt, vilket vi tyckte var lite märkligt. Men dagen efter fick vi ett mess att han hade skrivit en text till Rest In Peace. Vi spelade in den och gav ut den som singel tillsammans med Tomorrow Will Tell, som han också skrev text till. Sen fick vi en del live-förfrågningar och sen dess har vi ju spelat en hel del ihop.


Även Magnus Carlson har gästat ett flertal av era spelningar, berätta om det?

Ja det var ganska roligt, för när han visade sitt intresse för att göra nåt ihop med oss så var det ju precis när vi spelade in nyss nämnda låt med Ebbot. Så Ebbot sa ganska direkt att "han får ställa sig i kö". Men det blev så att vi lirade in en låt med Magnus också, vilket också var grymt kul. Vi har ju senare spelat live med båda två, och till och med gjort en tur till Norge allihop tillsammans. Blev hur lyckat som helst!


I pressreleasen för er kommande platta Out Of Bounds så skriver ni att ni sedan länge vant er att jämföras med bland andra Hansson & Karlsson, Jack McDuff och Jimmy Smith. Känner ni att ni allt för lätt blir jämförda med dessa musiker på grund av ert val av instrumentering eller tycker ni personligen att vissa likheter trots allt finns?

Jo, det är ju lätt att man gör den kopplingen just på grund av sättningen. Och orgeln har ju sitt sound. Vi har väl egentlligen inget problem med att Hansson & Karlsson nämns titt som tätt, de är ju givetvis en förebild. Men jag kan tycka de är lite synd att man ser så ytligt på det, bara skrapar på ytan. Musikaliskt skiljer det sig egentligen ganska mycket tycker vi själva, och vi låter oss inspireras av så mycket mer musik än bara den orgelbaserade.


Som inspiration nämner ni istället Small Faces, The Charlatans, Procol Harum, Deep Purple och Spencer Davis Group. Finns det några nyare band som ni inspireras av?

Precis, 60-talets musik var ju det som fick oss att spela ihop. Men att bara stå och hoppa på ett ben är ju inte så lyckat. Det vi försöker göra är att lägga in nyare element och sätt att tänka som vi lånar från nyare musik. Så självklart lyssnar vi en hel del på nytt också. Men ny musik för oss är ju allt från 1990 och framåt, haha...


Är det ett aktivt val att er musik är instrumental?

Absolut. Instrumentalmusik är mycket friare, och duoformatet är bra för att kunna få det så dynamiskt som möjligt. Dessutom blir en helt annan grej att ha sångare, man flyttar automatiskt fokus till sången och lyssnar på ett annat sätt. Vi spelade i band med sång tidigare, och gör gärna det fortfarande, men inte i huvudsak med Trummor & Orgel. Innehållsförteckningen finns i bandnamnet. Ska vi ha sång på våra låtar så får det vara folk som kan sjunga på riktigt, som Ebbot och Magnus, och då i form av gästspel. Instrumenteringen är nog i sig själv och dessutom slipper man koncentrera sig på att skriva texter.


Hur namnger ni era låtar, när det inte finns någon text att utgå från?

Det blir mer utifrån en känsla. Namnet på låten är ju det enda skrivna vi har som kan vittna om vad vi tycker att låten handlar om. Och det är inte alltid vi har samma uppfattning, men det brukar landa i nåt som vi båda enas om. Däremot undviker vi att skriva folk på näsan, det är ju roligare när folk lägger in sina egna idéer i musiklyssnandet. För så fort man har en text så blir ju innebörden i låten väldigt given. Dessutom är man generellt mer känslig för hur en sångare låter. Vi uppskattar friheten i det instrumentala uttrycket och kommer fortsätta på den inslagna banan framöver.


Out Of Bounds recenseras på Popbrus samma dag som den släpps, onsdagen den 21 september.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar