fredag 27 januari 2012

Månadens låtlista - Januari

Årets första månad är snart till ända och det vi främst kommer minnas av den gångna månaden är återföreningarna av storheterna At The Drive-In och Refused. Vi har även fått stifta bekantskap med debuterande Howler som kan ha något stort på gång. Månadens band bör ändå anses vara First Aid Kit som släppte sitt efterlängtade andra album The Lion's Roar, ett album som kommer finnas med på många årsbästalistor när året summeras. Januari har även bjudit på skiv- eller låtsläpp av flera gamla giganter som Leonard Cohen, Thåström och The Magnetic Fields.

I övrigt så har Way Out West och Hultsfredsfestivalen duellerat om vilken som kommer bli årets bästa festival. Att kalla dem för hipsterfestivaler kan låta nedvärderande men det är ändå den subkulturen som troligtvis är mest nöjd med de två festivalernas bokningar. Det ska bli spännande att se fortsättningen på denna match och kanske framför allt matchen om vem som först bokar stjärnskottet Michael Kiwanuka!

Nedan följer femton låtar som släpptes under januari månad.

Lyssna på listan på Spotify: Månadens låtlista - Januari

Anton:

Michael Kiwanuka - Home Again
Förstasingeln från det kommande debutalbumet släpptes i början av månaden.

The Magnetic Fields - Andrew In Drag
Även The Magnetic Fields släppte en förstasingel för ett kommande album. Love At The Bottom At The Sea släpps den sjätte mars och blir det tionde albumet i ordningen.

Jennifer O'Connor - Swan Song (for Bella)
Det hade gått över tre år sedan O'Connor släppte det senaste albumet. I Want What You Want är en trevlig skiva och en bra start på 2012.

The Maccabees - Feel To Folow
För några år sedan var de överhypade, nu är de snarare underskattade.

Simian Ghost - Wolf Girl
Det ser onekligen ut som att 2012 kommer blir ett bra år för Simian Ghost.


Jakob:

Alcest - Autre Temps
Fransmannen är tillbaka med ännu ett album som blandar shoegaze och atmosfärisk black metal. Vackert så det förslår.

Leonard Cohen - Darkness
Efter en snabb genomlyssning av hans nya skiva så är det Darkness som dröjer sig kvar, kanske inte den låt som kommer vara mest minnesvärd när skivan fått snurra ett par gånger, men just nu är det den här jag håller högst.

First Aid Kit - Lion's Roar
Visst har jag uppskattat First Aid Kit förr, men det var först med plattan som delar namn med låten som poletten verkligen föll ner.

Thåström - Beväpna Dig Med Vingar
Okej, det är ingen fantastisk låt, med Thåström-mått mätt, det låter som det gjort på senare tid, men visst fan är det bra.

Gonjasufi - Nikels and Dimes
Gonjasufi är alltid Gonjasufi, fantastisk som alltid.Markus:

Laura Gibson - Milk-Heavy and Pollen-Eyed
Titeln förtjänar åtminstone en genomlyssning. Och när du lyssnat en gång kommer du vara lika trollbunden som jag av Laura Gibsons underbara stämma.

Guided By Voices - Waves

Gruppen visar att de fortfarande kan skapa musik i och med sin nya skiva Let's Go Eat The Factory. Många korta spår som lätt kunde skippats, men det finns också några guldkorn i den råa blandningen.

Howler - This One's Different
Har prisat låten innan och jag gör det igen. Första bastonen i versen förtjänar ensamt denna platsen medan resten av låten levererar vad den ska och lite till.

Kathleen Edwards - A Soft Place To Land
Välproducerat, opretentiöst och väldigt fint. Inget som får dig att trilla ur stolen, men kanske får den dig att luta dig tillbaka och andas lite långsammare för en stund.

Cloud Nothings - Fall In

Cloud Nothings andra skiva visar på prov på ett riktigt smutsigt indierock-sound som faktiskt låter precis så hårt som man vill att det ska låta. Snygga riff och inte alls polerat, på ett bra sätt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar