tisdag 20 april 2010

Jakobs Musikhörna v. 16: Club Killers - 13 Top Reggae Hits Performed By

Solen skiner, det är vår, det spritter i benen varesig du vill eller ej, du suktar efter baktakt. Tung dub, svettig ska, lunkande reggae eller svängig rocksteady, allt går bra, bara det går i baktakt. Som tur är så bjuder Club Killers andra platta på det här, med undantag för duben, den får ni hitta på annat håll. Gruppen (eller kanske snarare klubbens) första platta, liveskivan Two Nights With Club Killers var helt okej, varken mer eller mindre. Så döm om min förvåning när jag väl gav uppföljaren 13 Top Reggae Hits Performed By Club Killers en chans. Det som känndes stelt och segt på första plattan är som bortblåst, kvar finns ett tunggung som inte går av för hackor och ett sväng som saknats på den svenska ska- och reggaescenen sen Eskalator las på is. Glöm alla popinfluenser, glöm allt vad 2-tone och skapunk heter, det här doftar gammaldags baktakt på hederligt vis, utan att för den skull lukta föråldrat eller unket.

Men sen rör det sig om ett otroligt kompetent band också, med medlemmar ur bland andra Weeping Willows och Monster och med Anna Maria Espinosa som främste sångerska. Och det märks att det inte är några färskingar som spelar, för de har full koll på sina insatser, så väl att det stundtals minner om fantastiska Skatalites, även om jag kanske inte skulle gå så långt att jämföra de båda grupperna fullt ut.

Förutom duktiga musiker så har de även valt låtar som funkar överraskande bra. Både Goin' Up The Country och Femme Fatale är låtar som klarar övergången till baktakt förvånande bra, men allra bäst på skivan är ändå avslutande spåret, en cover av Kåldolmar och Kalsipper-introduktionen.

Men det är så klart inte på skiva som Club Killers är som bäst, det är på scen, med gästartister, både stora som små. Tur att de faktiskt agerar klubb också. 14 maj är det dags igen, på Hornstull Strand. Något för alla er Stockholmare att tänka på.

Club Killers – 13 Top Reggae Hits Performed By

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar