torsdag 21 april 2011

Månadens skiva: 1900 - 1900

Lyssna på 1900 på Spotify!

Rasmu
s:

Eklektiskt och tidlöst. De två orden sammanfattar Christan Gabels alster ganska bra. För faktum är att inget av de nio musikstyckena är det andra likt. Och det är svårt att sätta fingret på när något av dem är inspelade. Detta faktum gör att det inte känns konstigt att sång och piano på ett spår spelades in redan i slutet av 40-talet. Det som håller ihop skivan och gör den till en fin helhet är samplingarna av bland annat ”Internationalen” och intervjuer med musikern Albert Ayler. Men även inspelningsmetoden gör sitt för att foga samman.

Jag har svårt att koppla musiken till titlarna och blir varje gång glatt överraskad när en ny låt börjar spela. Det som sticker ut extra och som ger skivan ett lite högre betyg än den annars hade förtjänat är Nina Ramsbys fina klarinettspel på ”Den minsta av segrar” som den soliga och drivande melodin i ”Gud är en eld inuti huvudet”.

1900 är ett finstämt litet mästerverk. Avnjut!


Jakob:

Christian Gabel har trummat för Thåström, Ossler och är numera bob hund-trummis till vardags. Hans soloprojekt 1900 är något helt annat. Att genrebestämma det är i princip omöjligt då det kastar sig vilt mellan stilar och influenser, allt varvat med ljudkollage. Allt är lågmält, nästan anonymt, men aldrig så det blir bakgrundsmusik. För varesig det handlar om tillbakalutad jazz eller akustisk ambient så är det intressant, det fångar ens uppmärksamhet och vägrar släppa greppet förrän skivan har nått sitt slut.

Det vilar något melankoliskt över varenda låt på skivan, en liknande stämning som den jag ofta får av Det Gamla Landet och Chicagojazzen. Men ändå påminner 1900 inte riktigt om någon av dessa, däremot passar skivan perfekt som övergång emellan dem.


Anton:

Jag är väldigt svag för det mysiga rullbandsbrus och det gamla sound som ett rullband skapar. Att lyssna på 1900 blir därför en ren njutning då skivan till största delen bygger på det gamla soundet. Det känns nästan som att själva musiken kommer i andra hand.

Att Christian Gabel, mannen bakom 1900, lät sitt första soloalbum nästan uteslutande vara instrumentalt känns helt rätt, faktum är att sång mest skulle stjälpa det koncept Gabel har skapat. 1900 är en lysande debut som inte låter som något annat jag har hört tidigare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar