torsdag 28 april 2011

Veckans skiva v. 17: Jens Lekman - Night Falls Over Kortedala


Träden börjar bli gröna, morgnarna ackompanjeras av fågelkvitter och alla festivaler försöker febrilt finna band som gör att de inte går i konkurs - tre typiska vårtecken. Ett annat vårtecken är suget efter den obligatoriska genomlyssningen av Jens Lekmans skiva Night Falls Over Kortedala.

Lekman har en väldig talang för vackra melodier och berättande texter och det är just melodi och text som bygger upp hela Night Falls Over Kortedala och höjer den över mängden av tweepopskivor. Visst spelar även resten av musiken stor roll, om man lyssnar aktivt så hör man att Lekman förmodligen inte tänker särskilt mycket på tonarter utan mer fokuserar på vad som låter bra och det gör skivan än mer intressant.

2007 såg jag en konsert med Jens Lekman för första gången. Från konserten hämtar jag ett av mina absolut starkaste konsertminnen, nämligen när han framförde låten A Postcard to Nina där han mellan verserna utvecklade berättelsen man får höra i låten. Låten är även en av skivans starkaste, tillsammans med Your Arms Around Me och Friday Night In The Drive-In Bingo.

I vårsolen och i väntan på nya låtar av Jens Lekman passar Night Falls Over Kortedala perfekt. Jag måste även slå ett slag för de äldre låtarna av Lekman, lyssna och njut!

Lyssna på Spotify här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar