torsdag 14 april 2011

Veckans skiva v. 15: Ballboy - I Worked On The Ships

Många är de gånger vi här på Popbrus tipsat om Ballboy-låtar. Så när bandet nu befinner sig i studion för att spela in sitt femte album tyckte jag det passade utmärkt att även tipsa om ett av deras album, nämligen det senaste, från 2008; I Worked On The Ships. Är då detta bandets bästa album? Svårt att säga faktiskt. Skottarna har en väldigt hög lägstanivå och allt de släppt är lyssningsvärt och innehåller alla en rad klassiker (enda undantaget är möjligtvis Club Anthems från 2001 som kan bli lite segt i längden, men så är det också en kompilation av tidiga ep-spår).

Ska jag vara ärlig så är nog I Worked On The Ships det Ballboy-album som jag initialt hade svårast att ta till mig. Detta berodde förmodligen på Gordons fyndiga texter, som på den här plattan ibland gick lite för långt enligt mitt tycke. Jag är exempelvis inget jättefan av låtar som handlar om Godzilla. Men även på sömnpillret ”Above The Clouds The Sun Is Always Shining” drar ner helhetsintrycket. Men: återigen Ballboy är likt Bob Dylan citatmaskiner av rang och många är de låttexter som fastnar likt klister i huvudet. Och då inte på ett dåligt sätt. Läs bara följande exempel från ”Disney’s Ice Parade”:

“You left your notes on lesbian sex
On the fishtank in the hall
It took me all afternoon
To read them all
I learned more in that day

Than I’ve ever learned before
I don’t think you and I
Should go clubbing anymore

Last night your mother called to say

Your father’s run away
With the man who plays the polar bear
In Disney’s Ice Parade

She says don’t worry she’s okay

She hated ice-dance anyway
And now she’ll have more time alone
To drink her days away”

I Worked On The Ships är en ganska lågmäld skiva för att komma från Ballboy. De har själva sagt att det är deras folkskiva med tema båtar. Trots lågmäldheten behåller dock bandet sin förmåga att skriva popmelodier att dö för. Och skivan innehåller faktiskt några dansanta spår som “Cicily” och “We can leap buildings and rivers, but really we just want to fly”.

Skivans allra största höjdpunkter kommer i slutet av skivan med låtarna ”Picture Show” och ”Abscent Friends” . Den ena är ganska lugn, medan den andra har mer driv. Men båda har ganska dystra texter om otrohet och brustna hjärtan. Det kan låta gjort. Men ingen gör det som Ballboy

Nu är det bara att luta sig tillbaka och vänta in nästa album som kommer till hösten.

Lyssna på I Worked On The Ships på Spotify!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar