onsdag 12 oktober 2011

Skivrecension: Emil Jensen - Snacka om


Alla som någon gång sett Emil Jensen live vet att han handlar lika mycket om låtar som om mellansnack. 2006 släppte han en skiva som hette just Mellansnack och bestod av just dessa mellansnack. Nu är det alltså dags igen. Snacka om är ytterligare en skiva där Emil bara pratar. Och alla som sett Emil Jensen live vet att det här är riktigt bra. Så varför det låga betyget? 75 minuter med bara mellansnack blir lite i mesta laget. Delarna är helt enkelt bättre än helheten. Men lyssnar man på det här i små mängder så tror jag att man blir en lite lyckligare människa. För precis som hans låtar har hans snack den förmågan.


Här blandas humor med allvar, personligt med politik, konkret med abstrakt och rim med prosa. Precis som lyrik med andra ord.

Har man någon gång träffat Emil Jensen eller läst en intervju med honom så känner man igen mycket på Snacka om, och då förstår man att han pratar om saker som faktiskt kommer från hans personliga tankar. Saker han verkligen menar. Saker han går och tänker på. Det är snygga one-liners och kloka tankar.

Den här skivan är för alla som någon gång sett Emil live och vill återuppleva de tillfällena och samtidigt höra nya saker. Men den här skivan är lika mycket för dem som inte sett Emil live, för det här är lika bra första gången man hör det, som andra, tredje och fjärde gången man hör det.

Det finns visserligen vissa dåliga saker med den här skivan. Exempelvis känns introt till skivan, där en kvinnoröst berättar att det är en ny ljudbok med Emil Jensen vi hör, ganska onödigt.

Och vissa rader återkommer på flera ställen, och det känns lite tråkigt.

Men det jag stör mig på mest är att vissa av styckena avslutas med intron till låtar, då det spelats in under spelningar. Det här gör att skivan känns upphackad och oproffsig. Vilket är lite tråkigt och hade lätt kunnat göras något åt.

Men i sin helhet: en fin produkt, som jag verkligen rekommenderar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar