tisdag 17 november 2009

Jakobs Musikhörna v. 47: Otto von Schirach - Pukology

Konceptskivor har en tendens att bli ganska trista. Har vi inte hört tillräckligt med plattor om människors förfall ner i galenskapen? Här har vi istället en konceptskiva av en man som sedan länge florerar i vanvettet. Konceptet för albumet är simpelt, det används bara ljud av vomering eller sådant som hör till, det vill säga spolande toaletter och dylikt. Lägg på det ett gediget klippnings- och mixningsarbete och antagligen en drös effekter så har du Pukology.

Musikaliskt så rör det sig om breakcore, fast relativt lättlyssnad sådan, om man står ut med spyljud i lite drygt en kvart. Det är relativt melodiskt och taktfast för att röra sig inom nämnda genre, men utan att för den skull bli tråkig eller enformigt. Så länge man inte är äckelmagad så är Pukology en fruktansvärt intressant skiva. Med tanke på utgångsljuden så är musiken Otto skapat snudd på ett mästerverk och vissa av låtarna tillhör definitivt hans främsta skapelser.

Att låtarna har charmiga namn så som "Swollen Guttural Exlax", "Gargling Stomach Rainbow" och "Mathemetically Reversed Peristalsis" känns som en mysig liten bonus. Som vinyl är skivan uppdelad i två 12" och varje sida avslutas med ett så kallat "lock groove", det vill säga ett spår som bara loopas tills man stänger av. Alltså får vi utöver dessa underbara kavalkader av uppkastning även fyra spår som aldrig tar slut, vad mer kan man begära av en sån här skiva?

Visst är det lätt att avfärda hela skivan som pubertal grabbhumor, men faktum är att man går miste om ett stycke ljudkonst och en väldigt bra platta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar