tisdag 24 november 2009

Jakobs Musikhörna v. 48: Wesley Willis

Wesley Willis var överviktig och schizofren, han hade en förkärlek för fula ord och att skriva låtar om kändisar. All musik var förinspelad på hans keyboard och allt han gjorde verkar ha varit att då och då byta tonart, kanske spela någon liten enkel melodi och skrika ut sina texter. Ibland innehåller låtarna långa instrumentala partier. Han har givit ut över 50 soloalbum, samtliga med över 20 låtar. Som ni kanske förstår så är Wesley Willis svår att ta till sig.

Trots detta så har han uppnått kultstatus, och det är inte svårt att se varför. För trots den något monotona musiken, och hans lite ensidiga val av ämnen när det kommer till texter, så finns det något fascinerande med hans skapelser. Hans röst är som klippt och skuren för den här musiken och hans texter innehåller en stor portion humor. Ta bara "Cut The Mullet", en låt om att klippa sin hockeyfrilla:

Get the rat's nest off your head
Get that crazy-ass mother off your skull
Take your ass to the barber shop
Tell the barber that you're sick of looking like an asshole

Cut the mullet
Cut the mullet

Cut the mullet

Cut the mullet


Det är antagligen lätt att avfärda Willis som en plojakt, men jag vill påstå att han är så mycket mer. Visst, hans musikaliska skicklighet kan ifrågasättas och jag kan även erkänna att han kan bli lite enformig ibland, men det finns ett värde i det också, det här är musik som handlar mycket mer om att uttrycka sig än att skriva bra låtar. Därmed inte sagt att hans låtar skulle vara dåliga, tvärtom så är de ofta väldigt trallvänliga låtar som gärna etsar sig fast i hjärnan och påminner en om att musik inte alltid handlar om störst, bäst och vackrast.

Några av Wesley Willis skivor finns på spotify, klicka här för att lyssna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar