tisdag 30 november 2010

Jakobs Musikhörna v. 48: Daniel Johnston - 1990

Jag såg i helgen om The Devil & Daniel Johnston, en fantastisk dokumentär om en av indievärldens mest framstående låtskrivare. Han har tolkats av en mängd kändare musiker, däribland Tom Waits, Mercury Rev, Sparklehorse och The Flaming Lips. En scen i filmen berör mig extremt mycket, en scen då han gör en mindre spelning i New York där delar av stadens alternativa musikscen utgör publiken. En av låtarna som visas från den spelningen är fantastiska Funeral Home och ljudupptagningen finns även med på skivan 1990. Spelningen skedde under en av hans mest psykotiska perioder då han ansåg att alla hans motgångar är skapade av Satan.

Just fruktan för djävulen och kärleken till gud är ett genomgående tema för skivan. De flesta låtar handlar på något vis om hans tro, något som avverkats både före och efter den här plattan, men inte i samma utsträckning. Han plågas av tankar om att hans berömmelse är satans verk, men samtidigt så vill han inget hellre än bli känd, men inte på Hin Håles villkor. I Lord, Give Me Hope ber han gud om hjälp att välja rätt väg.

Let me see the light
And to understand
Lord, show me the way
Please tell me what to do

Daniel tvivlar på sin egen styrka vilket speglas både i texterna och musiken på plattan. Han vill så väl men vet inte riktigt om han orkar. Han rör sig mellan rena ackord och dissonans, oljud och psalm. Han är en kluven person som som söker efter råd och tröst, han är plågad och trött. Samtidigt hyser han en beundransvärd tilltro till gud om att han till sist kommer leda honom rätt.

Det märks att han nått botten och för att bearbeta det hela skriver han några av sina bästa låtar någonsin. Devil Town, Lord, Give Me Hope, Tears Stupid Tears och True Love Will Find You In The End tillhör bland det främsta Daniel skrivit. Men vartenda spår på skivan är viktigt, för de bygger upp en bild av honom som må vara oroväckande men ändå visar på att han är en fantastisk låtmakare och fantastisk textförfattare.

Avslutande Softly And Tenderly är passande nog en psalm, sjungen av en församling. Som ett bevis på att Jesus till sist besegrar de demoner som plågar både Daniel själv och alla vi andra.

Come home, come home;
ye who are weary come home;
earnestly, tenderly, Jesus is calling,
calling, O sinner, come home

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar