söndag 17 juli 2011

Konsertrecension: The Tallest Man On Earth, Hultsfredsfestivalen, 16/7
Mitt i den varma eftermiddagssolen kliver Kristian Matsson, även känd som The Tallest Man On Earth, ut på Hultsfredsfestivalens största scen Green Stage. Efter en lätt bockning till publiken trär han på sig en gitarr och börjar spela låten "I Won't Be Found" - öppningsspåret på skivan Shallow Grave från 2008. Publiken sitter eller ligger i gräset och njuter.

Kristian Matsson har under namnet The Tallest Man On Earth släppt två album och både dessa kännetecknas av frenetiskt gitarrspelande, högt tempo och kraftfull sång. Redan när han spelade på Way Out West förra året märkte jag dock att tempot på låtarna hade sjunkit och att det blev en helt ny sinnesstämning kring dem. Från nästan galet och dansant till behärskat och mysigt. På Hultsfredsfestivalen känns låtarna och The Tallest Man On Earth ännu lugnare än för ett år sedan. Men just på Hultsfredsfestivalen, sittande i gräset i gassande solsken, så har jag absolut inga invändningar mot förändringen.

Redan som andra låt spelas "The Gardener" och de mest hängivna fansen, de som står längst fram vid scenen, jublar. Dessa fans var nog de enda som innan The Tallest Man On Earth hade klivit ut på scenen hade uppmärksammat att det stod ett trumset, en basförstärkare och ett elpiano på scenen. The Tallest Man har nämligen, vad jag vet, alltid tidigare spelar helt solo. Efter sju låtar står han ändå fortfarande ensam på scenen, men till den åttonde låten kommer en trio musiker in på scenen och tillsammans spelar de "The Dreamer" från den senaste EP:n. Tyvärr kan jag inte säga att fler instrument gjorde låten till det bättre utan den blev snarare aningen mer anonym.

Tillsammans med kompbandet spelas sedan en helt ny låt på vilken The Tallest Man spelar piano. Det nya alstret låter som en fortsättning på den senaste EP:n - lugnt och behagligt och egentligen inget som sticker ut. Till den sista låten bjuds Amanda Bergman, eller Idiot Wind som är hennes artistnamn, upp på scenen och tillsammans med The Tallest Man sjunger hon låten "Thrown Right At Me" vilket blir en vacker avslutning på en minst sagt mysig konsert.

För er som intresserade av låtlistan kommer den här: I Wont Be Found, The Gardener, Troubles Will Be Gone, Where Do My Bluebirds Fly, You're Going Back, Tangle In This Trampled Wheat, Love Is All, The Dreamer, King Of Spain, Ny låt, Pistol Dreams, Thrown Right At Me.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar