torsdag 28 juli 2011

Veckans skiva v. 30: Tom Waits - Orphans; Brawlers, Bawlers and Bastards

24 gånger. Så många gånger har vi nämnt Tom Waits på den här bloggen. 25 är ett jämnt och bra nummer så här kommer han igen:

Det här kan vara bästa ingången till Tom Waits. Det kan verka lite konstigt med tanke på att Orphans tre skivor innehåller 56 spår med en speltid på över tre timmar. Och likt Magnetic Fields 69 Love Songs hoppar Orphans mellan olika stilar. Men det brukar herr Waits göra.

Orphans var tänkt att vara en skiva som samlade outgivet och rariteter. Men när Waits hörde resultatet tyckte han att det var skit och gick in i studion istället. Vissa av låtarna som var tänkta att vara med från början - som coversen på "Sea of Love" och "King Kong" - kom med i slutändan också, men det mesta spelades in enkom för denna lilla låda.

Skivan är uppdelad i tre olika kapitel: Brawlers, Bawlers och Bastards. Brawlers är rockigare och bluesigare än de andra. Bawlers är ballader. Och Bastards är precis vad det låter som: det som inte fick plats på de andra två - konstmusik och mellansnack, men även en del ballader och rockigare låtar.
Bawlers är bäst och jag återvänder ständigt till den. Men även de andra två innehåller självfallet guldkorn. Här är några:

"Bottom of the World"
• "Road to Peace"
• "Sea of Love"
• "Two Sisters"
• "Altar Boy"

Lyssna på skivan här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar