onsdag 26 maj 2010

Inför Siesta! 2010



Imorgon torsdag går starten för årets upplaga av Siestafestivalen i Hässleholm. Festivalen startade 2003 och besöktes då av 1200 personer som bland annat fick se The Ark, Christian Kjellvander och Marit Bergman. Sedan starten har man varje år vuxit och i år räknar man med en publiksiffra på över 10 000. Av de femtiotalet band som ska spelar i år har Popbrus valt ut fem som vi nu berättar lite mer om.

Built To Spill

Spelar på Siesta i egenskap av att vara Dinosaur Jr:s förband på deras pågående turné. Men de förtjänar bättre än så. Likt Dinosaur Jr spelar Built To Spill indierock, men till skillnad från föregångarna är deras musik vänare, mjukare. Doug Martschs röst virar sig genom de soldränkta gitarrerna likt sockervadd. Och tankarna förs till soliga dagar i en bil längs kusten. Likt ett Beach Boys från 90-talet, fast utan stämsången.

Lyssna på Built To Spill på Spotify.


Dinosaur Jr

Räkna med väggar av gitarrer, när J Mascis och hans mannar intar scenen i Hässleholm. Tillsammans med Pixies tog de nämligen tillbaka gitarrerna till indierocken och använde dem som soniska byggklossar i slutet av 80-talet. Bandet splittrades i slutet av förra millenniet, men återförenades tio år senare. Sedan dess har de släppt två högkvalitativa album.

Lyssna på Dinosaur Jr.s senaste skiva Farm på Spotify.


The Radio Dept

I och med debutplattan Lesser Matters 2003 visade svenskarna att de kunde göra skimrande vacker shoegaze-inspirerad indiepop. De är ett av skivbolaget Labradors starkast lysamde flaggskepp. Skivan innehöll guldkorn så som ”1995” och ”Where Damage Isn’t Already Done”. Bandet har under hela karriären utvecklat sitt sound, men alltid behållit kärnan. 2008 gick bandet och blev öppet politiska i och med låten ”Freddie and The Trojan Horse”, som kritiserar vår nuvarande statsminister. I våras släpptes deras senaste album: Clinging To A Scheme.

Lyssna på Clinging To A Scheme på Spotify.


Dead Prez

Gruppen Dead Prez består av Clayton Gavin (stic.man) och Mutulu Olugbala (M-1) som tillsammans gör hård hiphop, ofta med socialistiska texter mot rasism. Bandet bildades 1996 och släppte sitt första album Let's Get Free 2000. Förra året fick de Slottsskogen att gunga när de spelade på Way Out West, i år är det Hässleholms tur att gunga. Glöm den kommersialiserade hiphopen om stora bilar och pengar, Dead Prez handlar om något helt annat, de har något att säga.

Dead Prez på Spotify.


Anna von Hausswolff

Senare idag publiceras en intervju med Anna von Hausswolff här på Popbrus, missa inte det!

Länk här.




Alla band på Siesta! 2010 (länk)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar