onsdag 5 maj 2010

Konsertrecension: This Is Head, Popadelica, Huskvarna 1/5

Det är monotont, stundtals skränigt och dansant och såklart även hypat. Med all rätt, för en gångs skull. För det här är ett band som verkligen levererar live. Med deras blandning av krautpop och postpunk så får de popparna att dansa. Väldigt korta stunder påminner de mig om ett lite mindre flummigt Battles, som om någon skulle skruvat ner intensiteten i det bandet och satt dem på en musikalisk diet där Audionom agerar basföda. Detta är dock ett väldigt gott betyg.

För även om delar av musiken är ganska stillastående, basen spelar ofta samma slinga gång på gång på gång på gång, så händer det alltid något i musiken. Det blir aldrig stillastående och låtarna förs framåt utan förändras så ofantligt mycket. Och där musiken kan kännas lite väl utdragen på skiva så funkar det desto bättre live. Många i publiken verkar dock vara skeptiska, kanske för att det här inte är popmusik som vi är vana vid att höra den. Det handlar inte om bra melodier och igenkänningstexter, det handlar inte om vers-refräng-vers.

Istället handlar det om att lägga märke till de små detaljerna, vilket kanske inte uppskattas av alla, men det verkar finnas en hel del som förstått vitsen, för det dansas friskare under den här konserten än under Little Dragon som ändå känns mer dansanta. Men This is Head är ett band som faktiskt lever upp till den lilla indiehype som faktiskt omger dem, dock mer live än på skiva. Jag ångrar inte en sekund att jag prioriterade bort slutet på First Aid Kits spelning för det här.

1 kommentar:

  1. Såg dom i Linköping för ett tag sen

    Gillade det också mycket mer live, lyfter nåt enormt, och killarna har ju även grym scennärvaro och jag fick intrycket att de verkligen älskar det de gör.

    Som du säger, följer inte ramarna för hur pop ska se ut, just därför tror jag många blir skeptiska.

    Men det handlar om att släppa lite på det, och bara dansa, för det här är verkligen grymt svängigt.

    Kul med musik som inte är så bunden av ramar, gör att de kan flumma ut ganska mycket live och plocka ut, förstärka vissa element i låtarna.

    Trevliga pågar är det också, fick en fin liten pratstund efter spelningen här.

    SvaraRadera