torsdag 27 maj 2010

Veckans Skiva v. 21: Desaparecidos - Read Music / Speak Spanish


Som en kniv skär Conor Oberst med sin röst rakt in i själen. Som ett vulkanutbrott dånar de distade gitarrerna så att hela kroppen skakar. Det är ingen mardröm, det är Desaparecidos.

Conor Oberts är en av de mest produktiva artisterna inom indiepopen. Mest känd är han för sitt band Bright Eyes men de senaste två åren har han även släppt två skivor tillsammans med The Mystic Valley Band, samt en skiva med supergruppen Monsters Of Folk. Som femtonåring var Oberst med och bildade bandet Commander Venus tillsammans med bland annat Tim Kasher som senare startade bandet Cursive. Commander Venus spelade rockmusik med inslag av punk och emo och släppte två album, Do You Feel At Home? 1995 och The Uneventful Vacation (Spotify) 1997. Under tonåren spelade Oberst även trummor i bandet Park Ave. som släppte skivan When Jamie Went To London... We Broke Up (Spotify ) 1999.

Deaparecidos bildades 2001 mellan de två Bright Eyes-albumen Fevers and Mirrors och Lifted. Med Desaparecidos gjorde Oberst låtar som påminner om Commander Venus hårdhet och som ligger långt ifrån den indiefolkrock som han har blivit känd för. Oberst lämnade Desaparecidos 2002 för att satsa fullt ut på Bright Eyes som slog igenom på allvar 2005 i och med de två albumen I´m Wide Awake, It's Morning och Digital Ash In A Digital Urn.

Read Music/Speak Spanish spelades in under en vecka och man kan höra spontaniteten i musiken. Det är stundtals otight och stundtals en aning falskt men det går dock lätt att förlåta då det bidrar till en replokalskänsla som passar den distade och skitiga ljudbilden väldigt bra.

Skivan består av nio hänsynslösa låtar, en personlig favorit är det andra spåret Mañana som i sex åttondelstakt valsar fram likt skrikande gastar på bal. Ingen låt faller ur ramen och efter första låten vet man vad man kan vänta sig av de övriga spåren. Det är hårt, det är skitigt, det är energiskt och det är jäkligt bra.

Read Music/Speak Spanish på Spotify.

2 kommentarer: