fredag 28 maj 2010

Konsertrecension: The Bear Quartet, Siesta!, Hässleholm 27/5Förra året släppte The Bear Quartet albumet 89 som fick mängder av hyllningar och bra recensioner. Nu är det ett nytt år, The Bear Quartet har gått vidare och har redan spelat in det nya albumet Monty Python. I veckan släppte man fyra nya låtar på sin hemsida och gårdagens spelning innehöll endast outgivna låtar. Till det nya albumet har The Bear Quartet jobbat annorlunda än tidigare, man har skrivit låtarna tillsammans genom att jamma i replokalen och sedan satt ihop olika låtdelar. Detta har resulterat i gitarrbaserade låtar där gitarrerna spelar melodier som slingrar sig fram för att ibland mötas i någon gemensam ton. Låtarna består av långa instrumentala partier som byggs upp i ett smart arrangemang.

Bandet inleder spelningen med We're Not Gonna Make It i vilken gitarristen Jari Haapalainen spelar en orientalisk slinga som för tankarna till potentiella rockkonserter i Bombay. Spelningen präglas av att bandet tittar på sina instrument, ibland sjunger Matti Alkberg några rader men för det mesta bjuds publiken på en uppvisning i ljudkonst.

Att göra en skiva utan att egentligen spela ett enda helt sammansatt ackord och att spela en timme med helt okända låtar för en festivalpublik är två nya kontroversiella drag av The Bear Quartet. Ännu ett sådant skedde i fjol då man avböjde en grammisnominering. Den skara i publiken som följt bandet verkar inte direkt överraskade och verkar mer hedrade än irriterade över att bara få höra nytt material.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar